Search
Close this search box.

Matej Tonin: Na slovenski desnici je potrebna temeljita samorefleksija

Na slovenski desnici je potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej, meni predsednik stranke NSi Matej Tonin.

Volivci so na nedeljskem referendumskem glasovanju prižgali zeleno luč zakonom o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Rezultate referenduma pa je pokomentiral tudi predsednik NSi Matej Tonin.

Spremembe zakona o vladi je na nedeljskem referendumskem odločanju po delnih neuradnih rezultatih podprlo 56,65 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 43,35 odstotka. Za uveljavitev sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi je glasovalo 62,23 odstotka volivk in volivcev, proti pa glasovalo 37,78 odstotka. Novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je na referendumskem odločanju podprlo 62,8 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 37,20 odstotka.

Izzid današnjih referendumov je jasen, ljudje so glasovali za sprejem vseh treh zakonov – o RTV-ju, o vladi in o dolgotrajni oskrbi. S tem so zavrnili referendumsko zahtevo predlagateljev iz stranke SDS. Vsebinske dileme so bile potisnjene v ozadje, ljudje so se ponovno odločali zgolj ZA ali PROTI politiki, ki jo pooseblja Janez Janša,” je po uveljavitev treh zakonov, o katerih se je v nedeljo odločalo na referendumih, sporoč8il Tonin.

“Gre za letošnji že tretji poraz desne sredine. Aprila smo namreč izgubili na parlamentarnih volitvah, kljub temu da je bila naša vlada zelo učinkovita in je beležila izjemne gospodarske uspehe ter smo izvedli številne projekte. Pred štirinajstimi dnevi smo izgubili bitko na predsedniških volitvah, kljub temu da je bil kandidat desnice boljši. Danes so se volivci odločili za sprejem treh zakonov, čeprav so bili argumenti proti sprejemu močnejši in razumnejši. Na slovenski desnici je potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej. Letošnje leto je pokazalo, da rezultati, kompetence in vsebina niso odločilne. Vsake volitve, v katerih se neposredno ali posredno pojavi Janez Janša, postanejo iracionalne in emocionalne,” je poudaril.

Kakšne bodo poteze drugih strank in predsednikov ni naša stvar, je pa prav zaradi tega nujno in še pomembnejše, da v NSi opravimo temeljit razmislek in samorefleksijo o tem, kako naprej. Od korakov NSi je odvisna prihodnost desne sredine, ki si zasluži novih zmag, aktualna vlada pa potrebuje tudi resno alternativo,” še dodaja Tonin.

Vir: NSi

Na slovenski desnici je potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej, meni predsednik stranke NSi Matej Tonin.