Search
Close this search box.

Marta Kos izstopa iz Gibanja Svoboda

Marta Kos je sporočila, da izstopa iz stranke Gibanje Svoboda. "To ni več moja stranka," je zapisala in dodala, da je o tem koraku razmišljala že nekaj časa. Okoliščine, zaradi katerih je predhodno odstopila od predsedniške kandidature, pozneje pa še z mesta podpredsednice stranke se niso spremenile, ostajajo enake in se zaostrujejo, je še dodala.

Kosova je v zapisu na Facebooku zapisala, da je odločitev sprejela po tehtnem premisleku. Med razlogi je med drugim navedla, da se razmere v stranki zaostrujejo, na kar po njenih navedbah kažeta tudi konflikt glede ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in njen odstop s te funkcije.

“Vedno sem zastopala demokratična načela, strokovnost, vrednote nekoruptivnosti, enakopravnosti in človekovih pravic. Enako lahko trdim za Tatjano Bobnar. Vse njeno delovanje je bilo vedno zavezano tem načelom,” je ob tem pojasnila Kosova. Kot je še dodala, je njen odstop tudi podpora Bobnarjevi, hkrati pa tudi svarilo, da “prihodnost spoštovanja demokratičnih standardov ne sme biti odvisna od nekaj posameznikov, temveč od kulture dialoga, ki temelji na vrednotah”.

Sicer pa je v zapisu izpostavila, da je zdaj največji vladni stranki Gibanje Svoboda pred parlamentarnimi volitvami uspelo zbrati predstavnike tistih naprednih sil, ki so po dveh težkih letih nazadnjaštva vrnile ljudem dostojanstvo in upanje v prihodnost. “V stranko smo se vključevali ljudje z različnih koncev, z različnimi prepričanji in idejami,” je pojasnila. Ta različnost je bila prednost stranke, v njej pa ni bilo enoumja, krepili so kulturo dialoga, se znali poslušati in tako odločati, je prepričana Kosova, ki je sicer z mesta podpredsednice stranke odstopila septembra.

Takrat je v odstopni izjavi med drugim zapisala, da je njeno življenje po odstopu od predsedniške kandidature dobilo nove usmeritve, zaradi katerih podpredsedniškim dolžnosti ne bo mogla posvetiti “dovolj časa in predanosti”. Še pred tem je kot kandidatka stranke odstopila iz tekme za predsednico republike, kot je takrat navedla, iz osebnih razlogov.

Dogodki