Search
Close this search box.

Levica v boj za vstop v predsedniško palačo pošilja Miho Kordiša

Svet stranke Levica se je danes odločil, da v tekmo za predsednika republike pošlje poslanca Miho Kordiša. Kordiš pravi, da se v kampanjo podaja z namenom, da funkciji predsednika vrne vsebinsko težo in obljublja, da bo predsednik, ki se bo postavil za ljudi.

Kordiš je dejal, da predsedniške volitve v našemu prostoru veljajo kot protokolarne volitve izpraznjene vsebine, zato se v Levici v predsedniško kandidaturo podajajo z namenom, da to spremenijo in mestu predsednika vrnejo vsebinsko težo.

“Zagotovo ta država ne potrebuje zgolj še enega političnega funkcionarja, ki bo delal za korporacije, ki bo delal za banke, ki bo zagovarjal interese orožarskega lobija ali ki se bo ukvarjal z ohranjanjem svoje lastne podobe na socialnih omrežjih,” je dejal Kordiš. Ljudje po njegovih besedah potrebujejo predsednika, ki se bo postavil zanje. Po Kordiševem mnenju torej potrebujemo predsednika, “ki bo spregovoril, ko bo javno zdravstvo ogroženo, ki se bo zavzel za reševanje stanovanjske problematike, ki bo branil okoljske prioritete, ki jih kot družba imamo, in ki se bo zavzel za urejanje položaja skrbstva starejših”.

Kordiš je dejal, da potrebujemo predsednika, ki se bo postavil za trgovko, medicinsko sestro in industrijskega delavca. “Predsednik republike je tisti, ki mora uporabiti svojo avtoriteto zato, da izpostavi probleme ljudi in se postavi za reševanje tega problema,” je dodal. Predsednik, ki je glas za delovne ljudi, pa je po njegovih besedah razlog, zakaj je sprejel nominacijo Levice za to kandidaturo.

Glede funkcije vrhovnega poveljnika oboroženih sil, ki jo opravlja predsednik, pa je dejal le, da je Slovenija zavezana miru, tudi zunanjo politiko pa potrebujemo za mir in sodelovanje in ne za “konflikte interesov, ki na noben način niso naši”.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je dejal, da mora biti predsednik republike moralna avtoriteta, temelj za to pa je solidarnost. “Po osmih letih vsakodnevnega dela z Miho lahko zatrdim, da je eden od ljudi, ki mu srce bije za to solidarnost, ki je zelo občutljiv na vse nepravičnosti, ki se dogajajo v družbi,” je zatrdil.

Namestnica koordinatorja, ki predseduje svetu stranke, Asta Vrečko je dejala, da so se vsi predlogi s terena za kandidata Levice na predsedniških volitvah nanašali na Kordiša.

Na kandidaturi Kordiša je Levica po besedah njenega koordinatorja Luke Mesca delala nekaj tednov, pobuda SD, da koalicija za predsedniškega kandidata enotno podpre Milana Brgleza, pa je prišla šele prejšnji teden. Zato so se odločili, da se v predsedniško tekmo podajo s svojim kandidatom, je pojasnil Mesec. Dodal je še, da idejo o skupnem kandidatu razumejo “predvsem kot način, kako Milanu Brglezu povečati možnost za to, da pride v drugi krog,” je dejal Mesec.

Dodal je še, da bo Kordiš prijetno presenečenje teh volitev, tako kot je Levica prijetno presenečenje te koalicije.

S kampanjo bodo po besedah Kordiša ljudem zagotovili možnost, “da se bodo po dolgem času lahko na predsedniških volitvah odločali na podlagi vsebine, ne pa na podlagi pričeske”.

Kandidaturo za predsednika republike je za zdaj vložilo pet kandidatov, in sicer poslanec SDS Anže Logar, pravnica Nataša Pirc Musar, vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, kočevski župan Vladimir Prebilič in glasbenik Gregor Bezenšek. Končni seznam uradnih predsedniških kandidatov bo znan v začetku oktobra.

Svet stranke Levica se je danes odločil, da v tekmo za predsednika republike pošlje poslanca Miho Kordiša. Kordiš pravi, da se v kampanjo podaja z namenom, da funkciji predsednika vrne vsebinsko težo in obljublja, da bo predsednik, ki se bo postavil za ljudi.