Search
Close this search box.

Golob zdravnike pozval k takojšnji zaustavitvi stavkovnih aktivnosti

Predsednik vlade Robert Golob poziva zdravnice in zdravnike, da takoj zaustavijo stavkovne aktivnosti ter prekinejo negotovost in agonijo slovenskih pacientov v javnem zdravstvenem sistemu, ker si pacienti tega zagotovo ne zaslužijo, je dejal v izjavi za medije.
Fotografija je simbolična

Golob je dejal, da se je v preteklih tednih večkrat srečal s predstavniki zaposlenih v zdravstvu, z direktorji javnih bolnišnic in v zadnjem tednu dvakrat tudi z vodstvom sindikata Fides.

“Kljub temu, da lahko na nek način razumem borbo zdravnic in zdravnikov v okviru sindikata Fides, da se borijo za svoj finančni položaj, pa je popolnoma nesprejemljivo, da to počnejo na račun pacientov. ” je poudaril.

Ob tem se je zahvalil tihi večini zaposlenih v zdravstvenem sistemu, ki danes stavki navkljub omogočajo, da sistem deluje. “Meni je žal, da je zaradi aktivnosti njihovih kolegov in kolegic danes njihov ugled omajan med ljudmi,” je dejal in pristavil, da ni prav, da je tako.

Dodal je, da je na četrtkovem sestanku z vodstvom sindikata Fides jasno izrazil pričakovanje, da se v naslednjem tednu intenzivno lotijo pogajanj o novi kolektivni pogodbi za celoten steber zdravstva, “ker lahko samo na takih pogajanjih in na tem mestu naslovimo vsa odprta vprašanja”.

V ponedeljek bodo tako najprej krovna pogajanja, v sredo pa so predvidena stebrna pogajanja o sistemu zdravstva. Golob je pojasnil, da bodo na stebrnih pogajanjih intenzivno odprli vsa vprašanja, vključno s stavkovnimi zahtevami Fidesa.

Ob tem pa je izrazil pričakovanje, da Fides za čas trajanja pogajanj stavko zamrzne. “Ne moremo imeti v stavkovnih razmerah pogajanj o izboljšanju finančnega položaja, če se zdravniki nočejo zavedati, da so tukaj zaradi pacientov in ne zaradi svojih finančnih koristi,” meni. “Kolikor sem razumel, bo ta odgovor prišel danes tekom dneva,” je še dejal.

O današnjih očitkih predsednika sindikata Fides Damjana Polha, da jim je predsednik vlade na sestankih dvakrat odkrito grozil, pa je Golob dejal, da je imel občutek, da je bil sestanek konstruktiven. “Če ima kdo težavo s kredibilnostjo, jo ima tisti, ki po sestankih govori stvari, ki se tam ne zgodijo,” je povedal.

Dodal je, da so se med sestanki namenoma vzdržali komentarjev, saj je bil tak dogovor. “Kdor iskreno verjame v iskanje rešitev, teh rešitev ne ruši takoj, ko zapusti sobo, v kateri se je o njih pogovarjal, in to v javnosti,” je bil kritičen.

V izjavi za javnost pa je Golob napisal še, da zdravniška stavka traja predolgo, stiske pacientov pa postajajo vse večje. Meni, da so nekatera pričakovanja sindikata Fides neupravičena ali prekomerna, še posebej v primerjavi s položajem drugih zaposlenih v zdravstvu.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pa je na izjavi dejala, da bodo na ponedeljkovi izredni seji vlade odločali o nadaljnjih korakih za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema tudi v času stavke in sprejeli ustrezne ukrepe.

Tudi ona je poudarila, da so zdravstveni sistem in zdravniki tukaj zaradi pacientov in da se “kljub stavki ne sme zgoditi, da ranljive skupine ne bi prišle do storitev, ki jih potrebujejo”. Zaradi umika soglasij za nadurno delo nekaterih zdravnikov pa bodo morali poiskati nove načine organizacije dela zdravnikov, kot je na primer izmensko delo.

Vir: STA

Predsednik vlade Robert Golob poziva zdravnice in zdravnike, da takoj zaustavijo stavkovne aktivnosti ter prekinejo negotovost in agonijo slovenskih pacientov v javnem zdravstvenem sistemu, ker si pacienti tega zagotovo ne zaslužijo, je dejal v izjavi za medije.