DZ danes med drugim o pomoči upokojencem in domovom za starejše

DZ bo izredno sejo, ki se je začela v četrtek, danes nadaljeval z obravnavo predloga interventnega zakona, po katerem se bodo pokojnine novembra in decembra uskladile za 4,5 odstotka. Za toliko bo omejen tudi dvig oskrbnin v domovih za starejše. Domovom bo na voljo tudi pomoč pri financiranju plač in višjih stroškov hrane, elektrike in ogrevanja.

Vlada želi s predlogom v času draginje predčasno povečati prejemke upokojencev. Do redne uskladitve pokojnin, ki bo februarja prihodnje leto s poračunom za januar in bo znašla približno 4,9 odstotka, je namreč še daleč.

Poleg tega želi vlada nameniti domovom 13 milijonov evrov, med drugim za pokritje višjih plač, ki so bile izpogajane v zadnjih mesecih.

V nadaljevanju bo DZ obravnaval predlog novele zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, s katerim želi vlada med drugim v pravni red vnesti pravila glede nadzora izvora premoženja pri politično izpostavljenih osebah in gotovine pri čezmejnem prenosu.

Prav tako je na dnevnem redu predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejetju predloga sprememb zakona o dohodnini, s katerim želi NSi omogočiti višje olajšave za vzdrževane družinske člane.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Marjana
Marjana
2 mesecev nazaj

Sramota, da si upokojenci, ki so delali 40 let ne morejo privoščiti dostojnega življenja ob taki draginji. Bogi tisti, ki so v domovih, ki si ne morejo s svojo pokojnino pokriti stroškov doma. Otroci morajo plačevati razliko ( čeprav imajo tudi svoje družine
in izdatke ). Res sramota. Kaj pomeni dvig 4,5 % pokojnine ( 623, 00 E pokojnine x 5,5%=28,00 €). Za cca 12 štruc kruha, kje pa je ostalo. In spet smo na istem. Pa še pa še… Sramota za Slovenijo. Naštevanje ne bi bilo nikoli konec zato malo razmislite, preden se začnete hvaliti koliko bodo upokojenci prejeli. Skoraj nič.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije