Search
Close this search box.

Pozor – Ožbaltska graba je neprevozna zaradi plazu

Bralka poroča o plazu in neprevozni cesti. O nevarnosti snežnih plazov pa opozarjajo tudi na agenciji Arso.

V Facebook skupini “Policijske kontrole na Koroškem” smo zasledili opozorilo bralke o neprevozni cesti v Ožbaltski grabi zaradi plazu.

Na številnih dovolj strmih pobočjih je snežna odeja le slabo do zmerno stabilna, že manjše obremenitve na izpostavljenih področjih pa lahko sprožijo snežni plaz. V nekaterih razmerah je možno tudi lokalno spontano proženje srednje velikih in posamično tudi velikih snežnih plazov, opozarjajo na Arsu.

Kot posebej nevarna so izpostavili pobočja nad gozdno mejo, kjer veter prenaša sneg in gradi nove snežne nanose. Že pod majhno obremenitvijo lahko pohodniki sprožijo kložast snežni plaz, plazovi se na strmih pobočjih prožijo tudi spontano.

V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer je novega snega zaradi vpliva vetra manj. Pod nadmorsko višino okoli 1500 m so nevarna predvsem strma travnata pobočja, so še zapisali na agenciji.

Dogodki

Bralka poroča o plazu in neprevozni cesti. O nevarnosti snežnih plazov pa opozarjajo tudi na agenciji Arso.