Search
Close this search box.

Obvezno prekuhavanje vode iz vodovodnega sistema Gorče – Libeliče

Občina Dravograd obvešča, da je voda iz vodovodnega sistema Gorče – Libeliče fekalno onesnažena. Odvzeti vzorec pitne vode ni skladen z zahtevami Pravilnika o pitni vodi zaradi prisotnosti koliformnih bakterij in Escherihia coli. Zato je potrebno vodo pred uporabo prekuhati za pitje, kuhanje, . ipravo hrane, umivanje zob ipd. Pitna voda, pri kateri ocenijo, da je fek alno onesnažena, lahko ogroža zdravje ljudi. Brez ustrezne priprave taka voda ni primerna za uporabo kot pitna voda.

Pri prekuhavanju vode pa NIJZ priporoča upoštevanje spodnjih navodil:

»Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še eno minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo, naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom.

Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v isti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo). Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oziroma drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.«

 

Dogodki