Search
Close this search box.

Nedeljsko tekmo med Mariborom in Olimpijo bodo policisti spremljali tudi s tehničnimi sredstvi za fotografiranje in snemanje

Na stadionu Ljudski vrt v Mariboru bo v nedeljo, 28. julija, ob 20.30 odigrana prvenstvena nogometna tekma 3. kroga Prve lige Telekom Slovenije med kluboma NK Maribor in NK Olimpija.

Ob tem policisti vse obiskovalce prireditve obveščajo, da bodo zaradi učinkovitega zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja ter spremljanja in dokumentiranja policijskih postopkov uporabili tehnična sredstva za fotografiranje in videosnemanje.

Zaradi povečanega nasilja na športnih prireditvah so države članice Sveta Evrope leta 1985 podpisale Evropsko konvencijo o nasilju in nedostojnem vedenju gledalcev na športnih prireditvah, zlasti na nogometnih tekmah, ki jo je ratificirala Jugoslavija leta 1990, leta 1992 pa tudi Republika Slovenija. S tem se je država zavezala, da bo v okviru ustave in pravnega reda, po potrebi pa tudi s sprejetjem ustreznih zakonov, izvajala ukrepe za preprečevanje in zatiranje nasilja in nedostojnega vedenja gledalcev. 

Tehnična sredstva za videosnemanje bodo uporabljena na krajih v Mariboru, kjer se običajno zbirajo navijači, in sicer v okolici stadiona in na samem stadionu, tako na tleh kot v zraku, so zapisali v objavi za javnost na spletni strani Policije.

Zakon o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol) v 114. členu policiji nalaga, da morajo policisti pred začetkom uporabe tehničnih sredstev za fotografiranje in videosnemanje seznaniti navzoče osebe, da se policijski postopki oz. javno zbiranje snema.

Nasveti obiskovalcem tekme

Obenem vse obiskovalce prireditve obveščajo, da bo organizator tekme pri vhodih na stadion izvajal t. i. personalizacijo vstopnic. To pomeni, da se boste morali obiskovalci ob vstopu na stadion izkazati z osebnim dokumentom, na vstopnico pa izpisati svoje osebne podatke. Priporočajo vam, da to storite že pred prihodom na stadion, da ne bo po nepotrebnem prihajalo do gneče.

Vse obiskovalce prireditve tudi pozivajo, naj se na stadion odpravijo pravočasno. Če se boste na prireditev pripeljali z osebnimi vozili, pa jih parkirajte na za to določenih mestih.

“V neredih, ki žal vse prepogosto spremljajo športna tekmovanja, so žrtve tudi med varuhi reda oziroma med policisti. Med odmevnejšimi je tudi primer s svetovnega nogometnega prvenstva v Franciji leta 1998, kjer so navijači v neredih zabodli policista. Podobno se je pred leti zgodilo tudi v Mariboru, ko so navijači med neredi s konico dežnika zabodli policista”, še navajajo na spletni strani Policije in svetujejo, da si pred tekmo preberete nasvete za varen obisk prireditve, ki jih najdete TUKAJ. 

Vir: Policija.si

Več iz istega kraja