Na pohodu je bolezen rok, nog in ust

Jesen je tu in z njo tudi bolezen rok, nog in ust. Gre za pogosto virusno bolezen otrok. Zbolijo pa lahko tudi odrasli. Bolezen običajno poteka blago in v večini primerov ni potrebno bolnišnično zdravljenje. Redko se lahko pojavijo težje oblike bolezni.

Kako je z boleznijo rok, ust in nog na Koroškem, smo preverili pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Predstojnica OE Ravne na Koroškem, Neda Hudopisk, dr.med., spec. javnega zdravja, je povedala, da podatkov o tem, koliko je na Koroškem obolelih nimajo, ker se ta bolezen ne prijavlja. Dodaja še, da prebolela bolezen pušča imunost, je pa mnogo virusov iz skupine enterovirusov, ki povzročajo podobne znake bolezni.

Priporočilo za vrtce in šole glede bolezni rok, nog in ust:

  • Redno umivanje rok z vodo in milom, posebno, ko so onesnažene z izločki ust ali nosu, po menjavi plenic in uporabi stranišča.
  • Izogibanje izmenjavi osebnih predmetov (jedilni pribor, brisače, zobna ščetka …).
  • Pogosto prezračevanje zaprtih prostorov. Kjer ni urejenega centralnega sistema za prezračevanje, je kratkotrajno in intenzivno zračenje z odpiranjem oken najprimernejši način. Prostore (učilnice, igralnice in druge delovne ter bivalne prostore) zračimo v enakomernih intervalih. Vsako šolsko uro za 2 – 3 minute na stežaj odpremo okna. Zračimo tudi ob nizkih zunanjih temperaturah in v času ogrevalne sezone.
  • Temeljito čiščenje igrač, ki so onesnažene z izločki otrok.
  • Pogosto čiščenje površin in predmetov, ki se jih otroci pogosto dotikajo.
  • V času povečanega števila obolenj ali izbruha bolezni, je potrebno tudi bolj pogosto čiščenje in razkuževanje sanitarnih prostorov.
  • Otroci, ki imajo bolezni rok, nog in ust, naj ostanejo doma. V vrtec ali šolo se lahko vrnejo, ko nimajo več vročine in so mehurčki suhi.
  • Če se v vrtcu ali šoli pojavi povečano število otrok z znaki bolezni rok, nos in ust, o tem obvestite epidemiološko službo območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer vam bodo svetovali kako ukrepati.

Za kakšno bolezen sploh gre?

Bolezen rok, nog in ust povzročajo enterovirusi. Medtem, ko večina teh virusov povzroča blage oblike bolezni, se lahko pojavljajo tudi težje oblike bolezni z nevrološkimi komplikacijami.

Enterovirusi so razširjeni po vsem svetu, pogostnost pojavljanja in razširjenost je v različnih predelih sveta različna. V zadnjem desetletju se pojavljajo številni izbruhi predvsem na področju zahodnega Pacifika (Japonska, Malezija, Singapur). O pojavljanju okužb z enterovirusi v evropskem prostoru ni veliko podatkov.

Inkubacija oziroma čas od okužbe do pojava bolezni je običajno štiri do šest dni. Izločanje virusa se začne že pred pojavom bolezenskih znakov in traja še nekaj tednov po ozdravitvi. Običajni znaki in simptomi sicer zelo kužnega obolenja so vročina, bolečine v žrelu in kožni izpuščaj, ki se običajno pojavlja na dlaneh, podplatih in na področju zadnjice. Boleče mehurčke najdemo v ustni votlini, še posebej na jeziku in na mehkem nebu ustne votline. Vročina traja od štiri do pet dni. Vročina, izpuščaj in razjede običajno spontano izginejo v enem tednu. Komplikacije so redke.

Okužba se prenaša predvsem direktno preko sline, nosnih izločkov, blata ali indirektno preko okuženih predmetov in površin. Človek lahko izloča virus z blatom še več tednov po okužbi, okužba lahko poteka tudi brez izraženih bolezenskih znakov.

Pri večini primerov bolezni laboratorijska diagnostika ni potrebna. Zdravljenje je simptomatsko, s preparati za blaženje bolečega žrela in zniževanjem povišane telesne temperature. Antibiotiki niso zdravila za zdravljenje virusnih okužb.

 

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije