Search
Close this search box.

ZZZS za enotno pobiranje novega obveznega zdravstvenega prispevka

Zavod za zdravstveno zavarovanje poziva, da se v predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določi, da bo finančna uprava nov obvezni zdravstveni prispevek pobirala za vse zavarovane osebe. Predlagajo tudi uvedbo trajne proračunske varovalke za financiranja pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Fotografija je simbolična

Po predlogu, kot je bil dopolnjen v obravnavi na matičnem odboru, nekatere zavarovane osebe plačevale prispevek Finančni upravi RS (Furs), približno 100.000 oseb pa ZZZS.

Takšna rešitev se ZZZS ne zdi ustrezna. Uvaja dodatne, nepotrebne stroške in je tudi netransparentna, “saj ne zagotavlja enotne evidence terjatev in obveznosti iz naslova vseh prispevkov pri Fursu“, so navedli. Poleg tega ocenjujejo, da gre za odklon od sistemske ureditve, saj je po njihovih navedbah skladno z zakonom o finančni upravi le Furs pristojen za pobiranje vseh socialnih prispevkov.

DZ zato ZZZS predlagajo, “da se pobiranje prispevkov s spremembo zakona uredi preko enotnega organa za nadzor nad obračunavanjem, plačevanjem in izterjavo vseh prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje (proporcionalni prispevki in pavšalni prispevki)”.

Pri tem poudarjajo, da bi se na ta način zagotovila največja možna učinkovitost pobiranja prispevka ob najmanjših stroških za sistem javnih financ. Sredstva iz naslova preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bi jih porabili za vzpostavljanje podvojenega sistema davčnih evidenc ter dvojnega vzporednega sistema pobiranja prispevkov, pa bi dejansko namenili plačilu zdravstvenih storitev zavarovancem.

“Ključna pristojnost ZZZS je redistribucija zbranih sredstev iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja, in ne pobiranje teh prispevkov, ki je v pristojnosti Fursa, hkrati pa ZZZS nima ustreznega znanja in kadrov, predvsem pa bi moral vzpostaviti primerno informacijsko podporo za prevzem te pristojnosti,” so še izpostavili na ZZZS.

Na problem neenotnega pobiranja prispevka preko dveh organov je na današnji seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ opozorila tudi generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar. Finančni minister Klemen Boštjančič je napovedal, da bodo ZZZS poslali pisni odgovor, kot pa je dejal, ZZZS pri svojem predlogu dopolnila navaja napačno pravno podlago.

Mlakar se je sicer na seji dotaknila tudi vprašanja stabilnega financiranja pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. V sporočilu za javnost na ZZZS izpostavljajo, da je za stabilno financiranje zdravstva treba zagotoviti trajno pravno podlago za financiranje iz državnega proračuna.

Financiranje zdravstvene blagajne se v zadnjih letih ureja z interventno zakonodajo na način, da se določeni ukrepi financirajo iz državnega proračuna le za eno leto, kar onemogoča postopke načrtovanja in ogroža stabilnost financiranja pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, so zapisali.

ZZZS predlaga vzpostavitev trajne proračunske varovalke “z namenom stabilnega in nemotenega zagotavljanja financiranja pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v primeru, če ZZZS ne razpolaga z lastnimi viri”.

Predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predvideva prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v nov obvezni zdravstveni prispevek v višini 35 evrov mesečno.

Vir: STA in ZZZS

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
MarkoB
MarkoB
10 mesecev nazaj

Butale se krepijo?

Dogodki

Zavod za zdravstveno zavarovanje poziva, da se v predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določi, da bo finančna uprava nov obvezni zdravstveni prispevek pobirala za vse zavarovane osebe. Predlagajo tudi uvedbo trajne proračunske varovalke za financiranja pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.