Zveza združenj borcev pripravlja pohod od Šmartna pri Tacnu do Poljane pri Prevaljah

Zveza združenj borcev za vrednote NOB zaradi epidemije covida-19 letos 75. obletnice konca 2. svetovne vojne ni obeležila s prireditvami, ampak se je odločila za organizacijo pohoda v skupini desetih ljudi. Od srede do sobote bo prehodila pot od Šmartna pri Tacnu do Poljane pri Prevaljah, ki vodi mimo mejnikov NOB, so v ponedeljek povedali za STA.

S takšnimi akcijami, kot bo tokratni pohod Od upora do svobode, želijo poudariti vrednote partizanskega boja in sporočiti ljudem dobre volje, da je prav graditi na njih, je na današnji predstavitvi izpostavil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (NOB) Slovenije Marijan Križman.

Pohod, dolg skoraj 130 kilometrov, bo organiziran v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in nikjer ne bo več ljudi, kot je dovoljeno, pa je zagotovil generalni sekretar zveze Aljaž Verhovnik.

Skupina, ki jo bosta vodila Verhovnik in predsednik komisije za zgodovino pri zvezi Martin Premk, bo pot začela pri spomeniku vstaje v Šmartnu pri Tacnu pri Ljubljani na kraju, kjer je bil 22. julija 1941 sprožen prvi strel na okupatorja na slovenskih tleh. Prvi dan se bodo spomnili tudi požiga vasi Rašica, ki je bila prva slovenska vas, ki so jo okupatorji požgali med drugo svetovno vojno.

Drugi dan bodo na Menini planini obeležili 75. obletnico tamkajšnjega preboja partizanov, po katerem so lani posneli partizanski film Preboj. Vlogi žensk med NOB se bodo simbolično poklonili pri spomeniku narodne herojinje Milke Kerin v Ljubnem pri Savinji. V Topolšici pa se bodo spomnili podpisa kapitulacije nemške vojske za območje Balkana.

Na Graški gori, kjer so potekali težki boji z nemškimi enotami, se bodo tretji dan ustavili ob spomeniku 14. diviziji. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu pa se bodo spomnili prihoda ranjencev Paučkovih bolnic s Pohorja v dolino.

Zadnji dan jih bo pot vodila na Ravne na Koroško in na Poljano pri Prevaljah. Tu se bodo ustavili pri spomeniku svobodi in miru, kjer so potekali zadnji boji 2. svetovne vojne na evropskih tleh. Na tem mestu bo tudi sklepna slovesnost, slovesni govornik pa bo predsednik zveze Križman.

2 Comments
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Aljoša
Aljoša
22. julija, 2020 20:37

Naj dodajo pohod do celjskega piskra….in še kam

Alex
Alex
Reply to  Aljoša
22. julija, 2020 21:01

Zakaj bi obiskovali kraje, kjer je okupator zverinsko mučil in ubijal zavedne Slovence? Če bi jih hoteli vse obiskati, bi leto dni bilo premalo.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun