Search
Close this search box.

Županov tradicionalen sprejem najmlajših Ravenčank in Ravenčanov ter podpis namere dojenju prijazno mesto (FOTO)

V letošnjem tednu otroka so na Ravnah na Koroškem na pobudo župana dr. Tomaža Rožena združeno praznovali 72 rojstnih dni.

V nedeljo 8. 10. 2023 se je v Grajskem parku na Ravnah odvijal tradicionalni županov sprejem novorojenčkov, rojenih od 1. 8. 2022 do 31. julija letos. Sprejem je letos župan dr. Tomaž Rožen ovekovečili še z namero, da Občina Ravne na Koroškem postane ‘Dojenju prijazna občina.’  

Skupaj z družinami se prihoda novih občank in občanov veseli tudi njihova lokalna skupnost, zato je bil na pobudo in pod pokroviteljstvom župana dr. Tomaža Rožena, organiziran že tretji tradicionalni slavnostni sprejem za naše najmlajše.

Od 1. 8. 2022  do 31. 12. 2022 se je rodilo 36 otrok (21 dečkov in 15 deklic), letos do 31. julija 2023 pa 36 (16 dečkov in 20 deklic), s stalnim prebivališčem na Ravnah na Koroškem. Občina ob rojstvu otroka namenja 200 € enkratne denarne pomoči, ki jo starši pridobijo na podlagi vloge na naši spletni strani ali na sedežu občine, do pol leta po rojstvu otroka.

Na dogodku so se zbrale mlade družine z novorojenčki, odetimi v zdaj že tradicionalno darilo občine ob dogodku – vsak je prejel unikatno majico s svojim imenom v roza in/ali modri barvi. Dobrodošlico je vsem namenil župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, ki je na tem posebnem dogodku, umeščenem v tednu otroka, letos tudi podpisal namero v okviru zdravega mesta – postati dojenju prijazna občina. V okviru partnerstva z NIJZ OE Ravne in predstojnico dr. Nedo Hudopisk, so v aktivni fazi nacionalnega projekta Dojenju prijazno mesto izvajalca UNICEF Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja (NOSD) in Ministrstvom za zdravje, s prizadevanji usmerjenimi v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju. 

Članica projektne skupine DPM in tudi koordinatorica mesta Ravne na Koroškem s strani UNICEF-a  Slovenija gospa Cvetka Skale je predstavila prednosti mest prijaznih dojenju in prizadevanj v sklopu tega projekta. Za lepo vreme in čarovnije je poskrbel cirkus Kolibri, žonglerske skupine Čupakabra, otroci so se zabavali na napihljivih gradovih, na poligonu FiziAna so se razgibali najmlajši, večje sestrice in bratci so se posladkali v sladkem butiku in se zabavali na napihljivih igralih. Ob letošnjem dogodku so vsem družinam poklonili še posebno družinsko fotografijo, za vse družine, ki ponosno rastejo na Ravnah na Koroškem.

V znak dobrodošlice in trajnega spomina na rojstvo novih sokrajanov je župan v parku novorojenčkov zasadil drevo, na katerih so imena novorojenčkov, rojenih do 31. 7. letošnjega leta, lani posajeno lipo z letnico 2022, pa so dopolnili z vsemi imeni novorojenčkov od 1. 8. 2022 do 31. 12. 2022.

Vljudno prosijo za pazljivo ravnanje ob obisku in ogledu dreves, sploh novo zasajenega, saj so drevesa v rani dobi rasti posebej občutljiva. Arboristka mag. Tanja Grmovšek je za park novorojenčkov izbrala sadiko lipe (Tillia platyphyllos), kot eno najbolj tradicionalnih dreves pri nas. Prihodnje leto bodo imena na lipi letošnjih novorojenčkov dopolnili in za rojene v letu 2024 zasadili novo drevo.

Vsem družinam se zahvaljujejo za obisk, sodelovanje in druženje, ter jim želijo veliko zdravja, nasmejanih in srečnih trenutkov.

Z željo, da bodo Ravne na Koroškem rasle z njimi, po njihovi podobi.

Vir: Ravne.si

Fotogalerija

Dogodki

V letošnjem tednu otroka so na Ravnah na Koroškem na pobudo župana dr. Tomaža Rožena združeno praznovali 72 rojstnih dni.