Search
Close this search box.

Županja Črne: Utrujeni in naveličani smo, živimo s strahom

Na družbenem omrežju Facebooka je zaokrožil zapis županje Črne na Koroškem, Romane Lesjak, v katerem izraža svojo skrb, podporo ter zahvalo.

Županja Črne na Koroškem, Romana Lesjak, je na družbenem omrežju Facebook zapisala svoje misli o dogajanju v Črni po katastrofalnih poplavah, ki so Koroško zajela v mesecu avgustu.

Njen zapis delimo z vami v celoti:Trije meseci minevajo, odkar se nam je življenje v Črni popolnoma obrnilo na glavo. Utrujeni in naveličani smo, živimo s strahom, slabše spimo, prepogosto z grozo pričakujemo novo jutro, nov razburkan dan. Skrbi nas iz noči v dan in iz dneva v noč. Mnogi Črjani opažate, kaj vse je bilo postorjenega. Mnogi opozarjate, česa vse še nismo ali se še niso uspeli lotiti. V vsakem trpljenju, kar situacije nekaterih družin žal še tudi so, ima potrpežljivost omejen rok trajanja, kar je razumljivo. Vsak pričakuje ustrezno rešitev zase, hitro, učinkovito in skrbno. Čas nam zdaj teče drugače, ker smo pod stalnim pritiskom, da bo že storjeno spet uničeno ali da se bo vse, ker še ni bilo ustrezno sanirano, zgrnilo in bo le še huje.

Pričakovanja in zahteve so velika, kar je tudi prav. Večkrat sem poudarila, da bom tudi sama zmeraj vztrajala z zahtevami za Črno. To tudi počnem, čeprav ne zmorem vsega, sploh pa ne hkrati. Sprejemam in razumem tudi vse, na kar opozarjate in kar kritizirate, imajo pa vse ekipe tudi svoje omejitve in svoje razporeditve glede na ocene tveganj in nujnosti. Žal ne gre vse naenkrat. Glede na to, da so razmere vse prej kot lahke tudi drugod po državi in Evropi – trenutno je recimo hudo v Tolminu, kjer so nam pomagali med prvimi, a nikakor med zadnjimi – moramo razumeti izredne razsežnosti ukrepov in del, ki so potrebni.

Ob vseh skrbeh, nejevolji, kdaj brezupu je tako prav, da se spomnimo, koliko časa smo kdaj prej potrebovali za kak večji premik, zgolj za popravilo dela ceste – iz več razlogov – ker ni bilo denarja, izvajalcev, skratka pogojev, zaradi katerih smo kak projekt izvajali etapno in več let. Sploh ne samo pri nas, ampak povsod. Zato so sedanji premiki v resnici res veliki in dobro je, če jih ob slabem prepoznamo in vidimo. Trud nešteto ljudi, delavcev na terenu, tudi stroke, je neomajen in vsem prizadevnim se ne moremo dovolj zahvaliti.

Zahtevamo od vseh vpetih pravočasna in strokovna sanacijska dela in jih tudi moramo zahtevati. A pošteno je priznati tudi pozitivno, med drugim tudi vladna prizadevanja in izjemno pomemben denar države za intervencijo in sanacijo. Naša občina je ogromna, javna infrastruktura pa med bolj prizadetimi.

Še vedno vsak dan prejemamo dobrodelno pomoč od vsepovsod – materialno, denarno. Več družin in posameznikov je prejelo kako od oblik podpor, za katero je hvaležno. To je neprecenljivo. Dobro se z dobrim vrača in kljub vsemu, medtem ko se tudi sama dnevno jezim in hudujem, za kak hip tudi obupujem, verjamem, da nam gre relativno dobro od rok. Verjamem, da nam bo uspelo. Ker nam mora uspeti. Ker moramo verjeti. In ker imamo razloge, da verjamemo in uspemo. Kot povezana skupnost, ki sodeluje in je solidarna, kot so od drugod z nami.

Za konec je še zapisala: “Bodimo predvsem dobri drug z drugim in vse bo dobro. Velika hvala vsem, ki ostajate s ❤️ za Črno.

Besedilo: Romana Lesjak

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Miha
Miha
5 mesecev nazaj

Vaših novic se pa res ne da brati! Reklama pri reklami. Čudaki!

Dogodki

Na družbenem omrežju Facebooka je zaokrožil zapis županje Črne na Koroškem, Romane Lesjak, v katerem izraža svojo skrb, podporo ter zahvalo.