Županja Črne: Prostovoljstvo ji pristen stik z ljudmi. Podžupanja Slovenj Gradca: Naredili smo prve korake za pridobitev naziva Občina prijazna prostovoljstvu

Ob epidemiji se je znova izkazalo, kako pomembno je, da imamo dobro organizirano prostovoljstvo, meni minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak pa je na četrkovem spletnem posvetu o prostovoljstvu, ki ga je pripravila Slovenska filantropija, dejala, da je na tem področju še prostor za izboljšanje.

Kot je dejal Koritnik, se lahko le dobro organizirano prostovoljstvo hitro odzove v različnih družbenih okoljih. Prostovoljstvo povezuje ljudi tako na nacionalni kot tudi na lokalni ravni ter prispeva k večjemu občutku varnosti v skupnosti, skozi prostovoljno delo pa se lahko prebivalci aktivno odzivajo na družbene probleme, hitre spremembe in naravne nesreče, je dodal.

Direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak pa je menila, da je na področju prostovoljstva še nekaj prostora za izboljšanje razmer. Cilj filantropije je, da bi vsaka občina imela priznanje, da je prijazna prostovoljstvu. Trenutno ima takšno priznanje 26 slovenskih občin.

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak je dejala, da se na občini vsako leto trudijo nekaj novega dodati prostovoljstvu. Po njenih besedah v občini vedo, kaj ljudje potrebujejo, in poznajo njihove stiske, zato se trudijo odzvati na potrebe občanov. Prostovoljstvo ji pristen stik z ljudmi.

Kočevski župan Vladimir Prebilič se je zavzel za organizacijo delavnic o prostovoljstvu. Za razcvet prostovoljstva pa je treba sprejeti sistemske rešitve, je dodal. V Kopru v okviru projekta Koper zdravo mesto pripravljajo sistemsko ureditev prostovoljstva, ki bo povezalo vseh 22 krajevnih skupnosti in večino vseh že delujočih prostovoljcev. Potrebujejo pa enotno vstopno točko, so pojasnili na koprski občini.

V Slovenj Gradcu, kjer po besedah podžupanje Martine Šisernik dobro izvajajo prostovoljstvo na različnih področjih, se želijo še izboljšati, zato bodo pripravili posnetek stanja in pripravili ustrezen načrt. Naredili so tudi prve korake za pridobitev naziva Občina prijazna prostovoljstvu.

Predstavnica bohinjske občine Iva Lapajne je povedala, da imajo prostovoljci pri njih med drugim izredno pomembno vlogo pri pilotnem projektu Mobilni socialni (družbeni) servis. V občini iščejo oz. zaznavajo problematiko na terenu in takoj pristopijo k reševanju; ponekod s pomočjo prostovoljcev, drugje s pomočjo strokovnih sodelavcev.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije