Župani Savinjsko-šaleške regije ne želijo povezovanja s Koroško

Župani Savinjsko-šaleške regije (Saša) so na sredinem posvetu izrazili željo po sodelovanju v okviru že delujoče regije Saša, ne pa povezovanju s Koroško v skupno pokrajino. Menili so tudi, da je nujna čimprejšnja vzpostavitev pokrajin, ki bodo omogočale decentralizacijo in enakomernejši razvoj vseh območij Slovenije.
149927440_2792339757744202_7901793886960613004_n

Kot so še sporočili z velenjske občine, se je posveta udeležil tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je zatrdil, da bodo pri oblikovanju pokrajinske zakonodaje upoštevali voljo lokalnih skupnosti. Ocenil je tudi, da je največje tveganje to, da pokrajin sploh ne ustanovimo.

Kljub priporočilu, da naj vsaka pokrajina šteje vsaj 100.000 prebivalcev, se pripravljavci nove pokrajinske zakonodaje zavedajo, da je treba pri oblikovanju pokrajin upoštevati tudi druge vidike. Ne želijo pa prevelikih razlik med najmočnejšimi in najšibkejšimi pokrajinami, saj ne bi omogočale enakomernega razvoja posameznih pokrajin, je dodal Kovšca.

Vodja strokovne skupine za pripravo predlogov pokrajinske zakonodaje Boštjan Brezovnik je poudaril, da se nasilno združevanje območij v praksi ni izkazalo, zato je treba upoštevati že obstoječe povezave ter zgodovinske in geografske značilnosti območij. Tam, kjer je medobčinsko sodelovanje dobro razvito, je smiselno, da se te dobre prakse v čim večji meri ohranijo tudi v prihodnje in upoštevajo pri oblikovanju pokrajin, je še dejal.

Svetovalka velenjskega župana Andreja Katič je opozorila, da je treba prioritetno opredeliti naloge pokrajin in način financiranja, da ne bi imeli enakih težav kot pri ustanavljanju občin. Brezovnik je pojasnil, da je treba najprej opredeliti teritorialno členitev, pripraviti celovit pregled temeljnih nalog in na podlagi tega tudi financiranje pokrajin.

Velenjski mestni svetniki so že na januarski seji sprejeli sklep, da ne soglašajo s predlogom umestitve velenjske občine v Koroško-šaleško pokrajino s sedežem v Slovenj Gradcu. Zavzeli so se za ustanovitev Savinjsko-šaleške pokrajine, ki bi imela sedež v Velenju.

Tudi v Slovenj Gradcu niso za skupno pokrajino. Večina slovenjgraških mestnih svetnikov je na februarski seji podprla ustanovitev Koroške kot samostojne pokrajine s sedežem v Slovenj Gradcu. To je nujno, da bi obrnili zdaj negativne demografske trende, je bilo slišati na seji.

Nasprotovanje Koroško-šaleški pokrajini je že pred časom enotno izrekel tudi Svet Koroške regije, ki se je prav tako zavzel za Koroško kot samostojno pokrajino.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.