Search
Close this search box.

Župan Tilen Klugler: Velik del volilnega programa odkljukan

Ob polovici županskega mandata je velik del volilnega programa že odkljukan, je v pogovoru za STA ocenil župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. V Slovenj Gradcu je trenutno odprtih več gradbišč, poleg občinskih projektov je živahna stanovanjska gradnja, ki občini že povzroča "sladke skrbi". Mesto bi lahko kmalu dobilo Ulico Karla Pečka.

Tilen Klugler edino koroško mestno občino vodi od decembra 2018, potem ko je kot neodvisni kandidat s široko strankarsko podporo v drugem krogu županskih volitev z razmeroma tesnim rezultatom – dobil je nekaj manj kot 52 odstotkov glasov – premagal prejšnjega župana Andreja Časa.

Po skoraj dveh letih vodenja občine 44-letni Klugler med največje dosežke šteje, da so izpeljali vse potrebne postopke za zagon gradbenih del na dveh trenutno največjih projektih, ki jih je zastavila že prejšnja občinska oblast. Gre za gradnjo bloka s 54 neprofitnimi stanovanji in novega bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov. Projekta sta skupaj vredna 12,2 milijona evrov in sta sofinancirana z evropskimi sredstvi.

Poleg tega Klugler od dosedanjega dela izpostavlja pripravo več novih projektov, ki jih razvijajo in pripravljajo za prijave na razpise. Med večjimi so vlaganja v poslovno cono Pameče, dograditev kolesarskih poti v mestu, obnova in spremembe v ulicah okoli Glavnega trga ter projekt ultrafiltracije pitne vode.

Med projekti, ki jih snujejo in prijave načrtujejo v naslednji finančni perspektivi, pa so dodatni bazen s skakalnico ter igriščem, razvijajo tudi idejo nove športne dvorane, pripravljajo projekte širitve zdravstvenega doma, obnove več otroških igrišč in izgradnje prizidkov k Tretji OŠ in k OŠ Podgorje. Še vedno je aktualna tudi gradnja garažne hiše.

“Kar zadeva volilni program, lahko rečem, da je velik del programa že odkljukan,” je ocenil Klugler, ki je ob prevzemu vodenja občine med prvimi nalogami izvedel reorganizacijo občinske uprave z željo po njeni večji dostopnosti občanom. Za razliko od prejšnjega župana Klugler nima zaposlenega svetovalca in ga trenutno niti ne načrtuje.

Med za zdaj še nerešena vprašanja pa spada umeščanje južne slovenjgraške obvoznice v prostor. In prav glede načrtov urejanja prostora ima na delo občine in župana največ kritik neformalna občinska opozicija iz vrst Slovenjgraške liste za mesto in podeželje, ki ima po izvoljenih petih zdaj le še tri člane v 25-članskem mestnem svetu.

“Občina ima nekompetenten oddelek za okolje in prostor, slabo prostorsko načrtuje stvari, predvsem kar zadeva umeščanja novih prometnic. Postopki so nedomišljeni, ne varujejo najboljših kmetijskih zemljišč in dobivajo negativne ocene pri odločevalcih. Zato se dopolnitve občinskega prostorskega načrta tako dolgo vlečejo,” je za STA menil vodja svetniške skupine omenjene liste Janez Potočnik.

Župan odgovarja, da so v času njegovega vodenja občine ekipo za področje urejanja prostora okrepili s še eno urbanistko, ki sicer uradno spada pod poseben medobčinski urad. Poudaril je, da so glede južne obvoznice želeli nadaljevati v prejšnjem mandatu zastavljeno delo, a je bila izbrana varianta zaradi strokovnih razlogov zavrnjena. Dejstvo je, da se kmetijskim zemljiščem ne moremo izogniti. Postopki pa so dolgi zato, ker moramo pridobiti okoli 20 soglasij nosilcev urejanja prostora,” je pojasnil Klugler.

So pa v Slovenjgraški listi za mesto in podeželje med drugim pozdravili živahno stanovanjsko gradnjo v mestu. Če bodo uresničeni vsi zdaj zastavljeni projekti tudi zasebnih investitorjev, bo po županovih besedah v prihodnjem letih v Slovenj Gradcu na voljo okoli 350 novih stanovanj, od tega bo najmanj 54 novih občinskih neprofitnih stanovanj. Občina namreč zaradi velikega zanimanja za najem že išče možnosti gradnje še enega bloka neprofitnih stanovanj. Možna lokacija je Homški park, kjer je republiški stanovanjski sklad nedavno že odkupil dva nova bloka s skupno 20 stanovanji, na tem območju pa se obetajo tudi oskrbovana stanovanja.

Vse to občini po besedah Kluglerja povzroča “kar nekaj sladkih skrbi”, saj se bo število občanov povečalo, s tem pa tudi pritisk na šole in vrtce. Zato že pripravljajo analize stanja, je povedal župan, ki je za območje omenjenega Homškega parka predlagal, da bi se ena od novih ulic poimenovala po akademskem slikarju Karlu Pečku.

Pogovarjala se je Vesna Pušnik Brezovnik

Dogodki

Ob polovici županskega mandata je velik del volilnega programa že odkljukan, je v pogovoru za STA ocenil župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. V Slovenj Gradcu je trenutno odprtih več gradbišč, poleg občinskih projektov je živahna stanovanjska gradnja, ki občini že povzroča "sladke skrbi". Mesto bi lahko kmalu dobilo Ulico Karla Pečka.