Search
Close this search box.

Župan Rožen podpisal podporo Slovenski vojski in vojaškim vajam

Župan občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen se je pretekli teden sestal s poveljnikom 74. pehotnega polka podpolkovnikom Juretom Krejačem.

Slovenska vojska med 11. majem in 19. junijem 2020 na širšem območju Slovenije izvaja taktične vaje pod skupnim imenom Preskok 20, na katerih sile Slovenske vojske preverjajo in nadgrajujejo sposobnost delovanja.

Na ravenski občini so pojasnili, da vaje glede na trenutne strateške načrte niso predvidene na območju občine Ravne na Koroškem, kljub temu pa sta pretekli teden župan občine dr. Tomaž Rožen in poveljnik 74. pehotnega polka podpolkovnik Jure Krejač v znak dobrega sodelovanja in za morebitne potrebe ob logističnih in ostalih dejavnostih vaj, podpisala skupno izjavo o podpori vojaškim vajam.


Vaje so se začele na ravni voda, končale pa se bodo z združenim delovanjem sil Slovenske vojske – kopenske vojske, letalstva, mornarice in specialnih sil. Ves čas vaje udeleženci upoštevajo nacionalne ukrepe za varovanje zdravja, so pojasnili pri Generalštabu Slovenske vojske.

Pojasnili so še, da niz vaj Preskok pretežno poteka izven vojaških vadišč, na območjih občin, ki so izrazile pogodbo o sodelovanju s Slovensko vojsko. Na ta način se pripadniki Slovenske vojske lahko usposabljajo na različnih manevrskih terenih, ob nenehnem povezovanju z lokalnim prebivalstvom, kar je nujno za učinkovito delovanje in zagotavljanje države.  V naslednjih tednih so vaje, na katerih bo sodelovalo do 350 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, načrtovane na zemljiščih, za katere je bila predhodno podpisana pogodba.

Slovenska vojska je z vajo Preskok 20 tudi v epidemioloških kriznih razmerah ohranjala prizadevanja za vzdrževanje pripravljenosti in tako preverja delovanje taktičnih enot ter sistema poveljevanja in kontrole v razmerah kriznega odzivanja.

Vir: Generalštab Slovenske vojske, Občina Ravne