Search
Close this search box.

Župan MOSG Tilen Klugler v spomin Mahatmi Gandhiju k spomeniku položil venec

30. januar je dan, ko je pred 71 leti v atentatu življenje izgubil indijski mirovniški aktivist in mislec, Mohandas Karamchand Mahatma (velika duša) Gandhi. V spomin mislecu, katerega spomenik je Slovenj Gradcu podarilo Veleposlaništvo Indije, je včeraj venec k spomeniku položil tudi župan MOSG, Tilen Klugler, so zapisali na spletni strani občine.

Kip je postavljen v parku na križišču Glavnega trga in Pohorske ceste. Spomenik nekdanjega indijskega voditelja in politika Mahatme Gandhija (1869-1948), ki ga je izdelal indijski kipar Ram V. Sutar, je darilo Indije oz. indijskega veleposlaništva Sloveniji. Kot je leta 2010 v Slovenj Gradcu dejal indijski veleposlanik v Sloveniji Jayakar Jerome, je veleposlaništvo ocenilo, da je Slovenj Gradec, ki nosi naziv ZN mesto glasnik miru, primeren kraj za postavitev spomenika borca za mir, ki je v resnici bil, kot je predstavljen tudi s kipom, preprost človek, ovit v preprosto oblačilo.

Gandhijev rojstni dan, 2. oktober, je državni praznik v Indiji. Gandijeva podoba krasi tudi skoraj vse bankovce Indijske centralne banke. Dan Gandhijeve smrti, 30. januar pa je razglašen za dan mučenikov v Indiji.

Vir> MOSG, Dnevnik

 

 

Dogodki