Search
Close this search box.

ZSSS z vodstvom Adienta o zapiranju tovarne in odpuščanjih

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) se bodo danes v Slovenj Gradcu sestali z vodstvom podjetja Adient, ki je pred tedni presenetilo z napovedjo, da bodo do konca letošnjega leta tovarno v Slovenj Gradcu zaprli, s tem pa bo delo izgubilo 430 zaposlenih. Kot so pojasnili, Slovenija z vidika stroškov ni več najboljša država.

Informacija je bila tako za delavce kot za sindikat veliko presenečenje, saj zaposleni po lanskem odpuščanju 119 delavcev v Adientu nadaljnjih odpuščanj glede na napovedi, da je dela dovolj do leta 2025, niso pričakovali.

K odločitvi za zaprtje tovarne v Slovenj Gradcu pa so prispevali slabi obeti za v prihodnje in poslabšanje stroškovne konkurenčnosti, so pojasnili v Adientu in dodali, da so sicer skrbno preverili vse alternativne scenarije za ohranitev proizvodnje in zaposlenih v Slovenj Gradcu. Na tej lokaciji sicer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov.

S predstavniki podjetja sta pred dvema tednoma govorila tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in minister za delo Janez Cigler Kralj. “Sem relativno optimističen, ker imamo kar nekaj interesentov že za nadaljevanje proizvodnje na tej točki,” je po sestanku dejal Počivalšek.

Ameriški koncern Adient je sicer pomemben globalni dobavitelj avtomobilskih sedežev ali posameznih komponent za avtomobilske sedeže s skupno okoli 77.000 zaposlenimi v 32 državah sveta. Po vsem svetu ima multinacionalka trenutno 202 proizvodna obrata.

V Sloveniji ima Adient proizvodni obrat tudi v Novem mestu, kjer izdelujejo sedežne garniture za vozila znamke Renault in Daimler, ki se prodajajo v Sloveniji, na evropskem trgu in na Kitajskem. V letu 2019 je imelo to podjetje v povprečju 295 zaposlenih, kažejo podatki iz zadnjega objavljenega poslovnega poročila. Tam se po zagotovilu vodilnih obrat ne bo zaprl.

Dogodki