Zorčič: “Ko zadeve spremljaš od blizu, je jasno, da nesoglasja, ki so pokončala prejšnjo vlado, niso presežena. Vse je ostalo enako”

Predsednik DZ in podpredsednik SMC Igor Zorčič je za Siol dejal, da prvaka DeSUS Karla Erjavca ne podpirajo za mandatarja, ker je preveč neznank in bi bilo ta hip to zelo tvegano za državo. Realna se mu namreč zdi možnost, da bi bilo strmoglavljenje vlade le korak k predčasnim volitvam. Priznava pa, da je bilo med poslanci SMC nekaj pomislekov.
Igor Zorčič

Poslanska skupina SMC se je v petek namreč odločila, da ne bo podprla Erjavca za mandatarja. Zorčič je v intervjuju za portal Siol pojasnil, da je o projektu morebitne nove koalicije še preveč odprtih vprašanj, za SMC pa bi bilo neodgovorno, da pripomore k še večji politični nestabilnosti. Na vprašanje, ali so bili v poslanski skupini pri tem enotni, je odgovoril, da je bilo nekaj pomislekov.

Opozoril je tudi, da niti znotraj DeSUS še vedno ni jasno, kdo od poslancev v resnici podpira Erjavca za mandatarja. Zanika sicer, da bi bila odločitev SMC odvisna zgolj od stališč v DeSUS, a dodaja, da je “neodločnost med poslanci DeSUS vsekakor slaba popotnica kandidaturi Erjavca”.

Tajno glasovanje pa je po njegovi oceni za nekatere stranke “pravzaprav edini izhod, da varno izstopijo s tega vlaka koalicije KUL, na katerega same niti niso hotele, ker se jim mudi na predčasne volitve”.

Povsem realen se mu zdi scenarij, o katerem je “mogoče slišati po parlamentarnih hodnikih,” da z izvolitvijo Erjavca izglasujejo konstruktivno nezaupnico, pozneje pa ne potrdijo ekipe ministrov. Posledice bi bile četrte zaporedne predčasne volitve.

“Ko zadeve spremljaš od blizu, je jasno, da nesoglasja, ki so pokončala prejšnjo vlado, niso presežena. Vse je ostalo enako,” je navedel in dodal, da je vse več indicev, “da gre za koalicijo, ki je skupaj samo takrat, ko so prižgane kamere na tiskovnih konferencah”.

Sam osebno sicer v zvezi s sestavljanjem nove koalicije ne čuti nobenih posebnih pritiskov.

V SMC so pričakovali, da bodo z DeSUS začeli napovedano sodelovanje in zbliževanje strank. Zorčič idejo zagovarja zaradi razdrobljenosti političnega prostora. A so očitno v DeSUS prevladale druge prioritete in iz tega še nekaj časa ne bo nič, ocenjuje.

O delu DZ pravi, da DZ ni institucija, kjer poslanci stremijo k istemu cilju, kot v drugih institucijah, temveč ravno nasprotno. “Smo organ, ki je namenjen izmenjavi različnih mnenj in v katerem skozi konflikt na poslovniško urejen način pridemo do skupnih odločitev. Prav ta konflikt verjetno pri nekaterih povzroča slabo mnenje in se odraža v javnomnenjskih anketah,” ki kažejo nizko podporo javnosti.

Nizko na lestvicah je tudi SMC, a Zorčič ostaja optimističen. Ugotavlja, da je podpora SMC padla ob aferi z nabavo zaščitne opreme, “kar so nekateri pripisovali stranki, ki ni nikakor povezana z afero”. Sicer drži, da je bil predsednik stranke eden izmed odgovornih za nabavo opreme, “a težava je, da se razne afere, ki se pripisujejo posameznikom, poskušajo pripisati vsej stranki”.

O preiskavah komisije za preprečevanje korupcije glede omenjenih nabav pa Zorčič pravi, da verjame v neodvisnost organov, da nima nobene podlage za trditev, da gre za organizirano zadevo, in tega ne jemlje kot pritisk na SMC.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.