Search
Close this search box.

Znana bo vsebina vladnega poročila o zaščitni opremi

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Vlada bo objavila čistopis poročila o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z epidemijo. Poročilo je sicer potrdila na torkovi seji, vendar podrobnosti ni razkrila. Znane bodo tudi prve analitične ocene nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19.

SVET

STOCKHOLM – Švedska agencija za javno zdravje je sporočila, da so se posamezni primeri novega koronavirusa na Švedskem morda pojavili že novembra lani. Pristojni se sicer ne ukvarjajo s tem, kdaj so se v državi pojavili prvi primeri, poročajo tamkajšnji mediji. Švedska agencija se je oglasila po novici iz Franciji, da so imeli tam prvi primer okužbe z novim koronavirusom že 27. decembra lani, nekaj dni preden so prve primere potrdili na Kitajskem. Bolniku so takrat diagnosticirali pljučnico, vzorci, ki so jih takrat vzeli, pa so bili zdaj pozitivni na novi koronavirus. Moški je ozdravel in menda ne ve, kako se je okužil.

PEKING – Učenci najvišjih letnikov srednjih šol v kitajskem Wuhanu, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus, so se vrnili v šolske klopi. Ob prihodu v šole so jim izmerili telesno temperaturo, v razredih morajo sedeti vsaj meter narazen in obvezno nositi zaščitne maske. 121 srednjih šol v 11-milijonskem mestu je bilo zaprtih od januarja. Pouk je vmes potekal na daljavo. Delno odprtje šol je najnovejši ukrep za postopno normalizacijo življenja v Wuhanu in provinci Hubei, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus in se od tam razširili po svetu.

SEUL – V Južni Koreji se po epidemiji novega koronavirusa življenje vrača v ustaljene tirnice. Ljudje so se vrnili na delo, odprli so se muzeji in knjižnice, kjer je sicer treba upoštevati pravila družbene razdalje. Južna Koreja je bila ob začetku izbruha novega koronavirusa ena najhuje prizadetih držav poleg Kitajske, kjer se je virus začel širiti. V državi sicer niso nikoli uvedli karantene, so se pa prebivalci držali pravil družbene razdalje. V 51-milijonski državi je novi koronavirus zahteval nekaj več kot 250 življenj. Doslej so skupaj potrdili 10.806 primerov okužbe.

ŠPORT

FRANKFURT – Nemčija bo dala zeleno luč za majsko nadaljevanje nogometne sezone, potem ko je ta že dlje časa prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so se o tem sporazumeli kanclerka Angela Merkel in vodje zveznih dežel. Politiki verjamejo, da je sprejemljivo, da se zaradi omejitev gospodarske škode sezona za 36 klubov v prvi in drugi ligi nadaljuje. V telefonski konferenci bodo določili točen datum za začetek tekem. Nemški mediji so poročali, da bi to lahko bil 21. maj.

TORINO – Nogometaši serijskega italijanskega prvaka Juventusa so se v torek vrnili na individualni trening v športni center Continassa. Prvi zvezdnik ekipe Cristiano Ronaldo pa je po vrnitvi iz Portugalske začel dvotedensko karanteno zaradi pandemije novega koronavirusa. Italijansko notranje ministrstvo je dovolilo vrnitev igralcev na treninge dva tedna pred prvotnimi načrti, kar je obudilo rahlo upanje, da bi lahko rešili sezono 2019/20. Ob Juventusu so se v torek na treninge vrnili tudi Atalanta Josipa Iličića, Bologna in Udinese, Sassuolo in Lecce Žana Majerja sta to naredila že v ponedeljek.

LONDON – Škotski nogomet bo moral poiskati pomoč pri vladi, če navijači še nekaj časa ne bodo smeli na tekme, je dejal šef škotske lige Neil Doncaster. Nogomet na Škotskem je zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjen do 10. junija. Doncaster opozarja, da je škotski nogomet precej odvisen od prihodkov od vstopnic. Sodeč po poročilu Evropske nogometne zveze o licenciranju, 12-članska elitna škotska liga dobi kar 43 odstotkov prihodkov z vstopnicami, kar je daleč največ med najboljšimi 20 ligami v Evropi.

PARIZ – Vodilne mednarodne teniške zveze ITF, ATP in WTA ter prireditelji štirih turnirjev za grand slam v Avstraliji, Franciji, Veliki Britaniji in ZDA so ustanovili poseben denarni sklad v vrednosti 5,3 milijona evrov. Denarna sredstva bodo namenili za pomoč igralkam in igralcem, ki jih je najbolj prizadela epidemija novega koronavirusa.

Dogodki