Znan datum postopnega odpiranja vrtcev in šol, sproščajo se tudi ukrepi na področju tekmovalnega športa

osnovna šola

Eden od ukrepov, ki jih je včeraj potrdila vlada, je tudi postopno odpiranje vrtcev in šol, ki je zaenkrat predvideno za 18. maj, je po seji za medije povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Najprej jih bodo odprli samo za določene skupine in razrede, je dodala ministrica.

“Najprej bomo zagotovili pogoje za odprtje vrtcev in prve triade v osnovnih šolah ter tudi za vse zaključne letnike v srednjih šolah. Tiste, ki imajo pred seboj še zaključne izpite in maturo. Nato bodo sledili še učenci 9. razredov osnovne šole, da tudi oni na nek običajen način zaključijo svoje osnovno šolanje,” je dejala Kustečeva za POP TV.

Za ostale učence se bo šolsko leto zaključilo na daljavo. “Smernice in navodila v zvezi s tem so že sprejete. Tako se šolanje že izvaja in tako se bo tudi končalo,” je še povedala.

Preden se bodo otroci in dijaki vrnili v vrtce in šole, bo ministrstvo pripravilo jasna navodila in smernice za izobraževalno stroko, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za zdravje (NIJZ) pa tudi jasna navodila in smernice za varovanje zdravja med samim šolskim procesom. Ministrstvo bo v sodelovanje pri pripravi ponovnega zagona izobraževanja vključilo tudi predstavnike ravnateljev, učiteljev in starše.

O varnostnih protokolih bodo vsi pristojni obveščeni prihodnji teden. “Nato bodo imeli dovolj časa, da se na individualni in organizacijski ravni na to pripravijo tako učitelji, kot ravnatelji in šole. Treba bo zagotoviti pogoje in ustrezno zaščitno opremo, da se bo lahko varno vstopilo nazaj v te organizirane oblike izobraževanje,” je pojasnila ministrica.

Ministrica je še enkrat potrdila tudi, da priprave na maturo potekajo po dogovoru. Vsebinsko-strokovni del je v rokah Državnega izpitnega centra ter obeh državnih maturitetnih komisij – za splošno in poklicno maturo. Pripravljena pa so tudi že navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki jih bodo prav tako prihodnji teden posredovali šolam in dijakom.

V vrtcih bodo higienski pogoji zaostreni, je za Televizijo Slovenija povedala Simona Perčič z NIJZ. Zaradi zagotavljanja ustrezne razdalje bo v šolah manjše število učencev oz. dijakov v razredu, zato bo en razred verjetno razdeljen v dva razreda. Na voljo bo moralo biti dovolj razkužil, zagotoviti bo treba zračenje prostorov. Uporaba mask bo obvezna od 12. leta, za mlajše pa ne, saj ne zanjo rokovati z njimi, je še povedala Perčičeva.

Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je vlada Marjana Šarca zaprla vse vzgojno-izobraževalne enote 16. marca. Vlada Janeza Janše pa je dodala še prepoved kakršnegakoli organiziranega varstva otrok. Za starše in učitelje je to pomenilo kar nekaj izzivov, pouk šol in glasbenih šol je večinoma potekal na daljavo preko sodobnih informacijskih poti, najbolj pa je šolanje na daljavo skrbelo maturante, ki jih čaka matura in potrebujejo priprave ob pomoči učiteljev.

16. marca so sicer vrata do preklica zaprle tudi univerze ter dijaški in študentski domovi, ustavil pa se je tudi javni promet, prepoved delovanja pa je veljala tudi za nastanitvene, gostinske, welnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Zdaj vlada postopno sprošča tudi te omejitve, nekatere je že sprostila, druge pa napovedala.

Slovenski športniki se bodo prihodnji teden lahko začeli vračati na treninge. Kustečeva je potrdila, da vlada sprošča tudi ukrepe na področju tekmovalnega športa, prvi treningi pa naj bi se začeli že 4. maja.

“Sproščamo tudi ukrepe za tekmovalni šport. Predvsem bo to možno za individualne tekmovalne športe in pod določenimi varnostnimi pogoji tudi za kolektivne športe. Omogočeno bo tudi tekmovanje v individualnih športih, a brez gledalcev,” je dejala Kustečeva.

Dodala je, da računa na neposredne radijske in televizijske prenose športnih tekmovanj, če se bodo športne zveze odločile za izvedbo. Slovenski športniki bodo prihodnji teden lahko torej spet začeli s treningi, kot to že počnejo njihovi kolegi in tekmeci na Hrvaškem, v Avstriji, na Češkem in drugod po Evropi.

Vadba naj bi se začela 4. maja. “Z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) moramo le še preveriti varnostne ukrepe. Protokol poteka dobro in računamo, da bo to ta datum, ko bomo šport lahko spet aktivirali,” je še pojasnila.

V bližnji prihodnosti tekmovanj ne gre pričakovati, saj je večina slovenskih športnikov organizirano vadbo opustila sredi marca po uvedbi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in v tem trenutku za nastop na najvišji ravni niso pripravljeni.

Že v marcu je sledila tudi predčasna odpoved zaključka zimske sezone, tudi svetovnega prvenstva v poletih v Planici, nato pa skoraj vseh športnih tekmovanj do konca poletja, tudi poletnih olimpijskih iger v Tokiu. Predčasno se je končala tudi večina ligaških tekmovanj v Sloveniji. Zaenkrat vztrajajo le nogometaši, ki iščejo možnost, da zaključijo sezono 2019/20. To je tudi želja Evropskega nogometne zveze in njenega predsednika Aleksandra Čeferina.

Večina zvez bo v prihodnjih tednih čakala predvsem na dokončno potrditev mednarodnih športnih koledarjev, kjer je do konca poletja odpovedana večina večjih mednarodnih športnih dogodkov, in temu prilagodila tudi datume domačih prireditev. Ministrstvo pa bo moralo v sodelovanju z NIJZ, Olimpijskim komitejem Slovenije in panožnimi športnimi zvezami čim prej določiti tudi okvire za izvedbo tekmovanj. Predvsem kar se tiče prisotnosti gledalcev in zdravstvenih smernic za akterje v športnih arenah in športne delavce.

Napeto pa bodo razvoju dogodkov sledili tudi prireditelji največjih tekmovanj. Tudi v Sloveniji, kjer je med večjimi dogodki decembra v Planici načrtovano svetovno prvenstvo v poletih, že februarja prihodnje leto pa tudi svetovno prvenstvo v biatlonu, največji zimsko-športni dogodek v državi doslej.

O potrditvah tekmovanj in spremembah koledarjev bodo v prvi vrsti odločale mednarodne panožne zveze ter dejanske zdravstvene razmere v Evropi in svetu. V številnih zvezah že zdaj namreč opozarjajo na možnost druga vala izbruha epidemije, ostajajo odprta vprašanja o gledalcih, odprtju mej, mednarodnem letalskem in cestnem prometu ter še čem.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije