Znaki okužbe šolske ministrice so blagi in obvladljivi. Po stiku z njo se je na novi koronavirus testiral tudi Pahor

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je prek Twitterja sporočila, da je okužena z novim koronavirusom. "Covid-19 ne izbira. Od sobote dalje sem v samoizolaciji, danes potrjen pozitivni izvid. Vse aktivnosti za varen začetek šole tečejo nemoteno dalje," je zapisala.
Simona Kustec

Ministrica je v soboto začutila simptome nahoda, od tedaj je tudi v samoizolaciji. Njeni znaki okužbe so blagi in obvladljivi, kar ministrica pripisuje dejstvu, da je bila dvakrat cepljena, in sicer marca in maja s cepivom AstraZeneca, so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje. Tudi po cepljenju je ves čas ravnala samozaščitno, v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so poudarili.

Delo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport poteka nemoteno, ministrica dela na daljavo, 10 dni bo v samoizolaciji, na ministrstvu pa jo nadomeščata državna sekretarja. Vsi zaposleni, ki so bili v neposrednem stiku z ministrico, so bili testirani. Vsi zaposleni v kabinetu ministrice ves čas nosijo zaščitne maske in sledijo ostalim NIJZ ukrepom na delovnem mestu, so še poudarili.

Pristojni sicer poudarjajo, da so cepiva proti covidu-19 učinkovita pred okužbo z novim koronavirusom, niso pa 100-odstotno učinkovita, zato se lahko potencialno okuži tudi polno cepljeni. So pa cepiva zelo učinkovita proti hujšemu poteku covida-19, ki terja bolnišnično obravnavo.

Po stiku s Kustečevo se je na novi koronavirus testiral tudi Pahor, test je negativen

Predsednik republike Borut Pahor je na Twitterju sporočil, da se je preventivno testiral na novi koronavirus, saj je bil prejšnji teden v stiku z ministrico za izobraževanje Simono Kustec. Test je bil negativen in tudi sicer se super počutim,” je zapisal Pahor.

Kot je navedel, se je za testiranje odločil po tistem, ko ga je Kustečeva danes obvestila, da je okužena z novim koronavirusom, hkrati pa imel predsednik popoldan in zvečer “delovne obveznosti, povezane z druženjem z ljudmi”.

Pahor se je namreč danes med drugim udeležil osrednjega praznovanja ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, na katerem je bil tudi slavnostni govornik.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.