Zmagovalka nacionalnega tekmovanja Evropski denarni kviz je osnovna šola iz Bleda

V okviru Evropskega tedna denarja, ki je namenjen dvigu finančne pismenosti prebivalstva po vsej Evropi in ki letos poteka od 22. do 26. marca, je v četrtek v organizaciji Združenja bank Slovenije potekal nacionalni kviz mladih za uvrstitev na finale Evropskega denarnega kviza. Združenje bank Slovenije je nacionalno tekmovanje, na katerega se vsako leto prijavi vedno več šol in učencev, uspešno izvedlo že četrtič zapored. Spomnimo, leta 2019 je ekipa Osnovne šole iz Mosta na Soči na finalnem evropskem tekmovanju premagala več kot 100.000 predstavnikov šol iz 28 evropskih držav in osvojila prvo mesto
Nejc Škantar, 1. mesto

Na letošnjem nacionalnem preizkusu finančnega znanja mladih, ki so stari od 13 do 15 let, je sodelovalo 14 slovenskih šol in skupaj 246 učencev ter dijakov. Odgovarjali so na 15 vprašanj s področja financ in povezane digitalne varnosti. Letos je bil dan poseben poudarek spletnim prevaram ter zlorabam, ki zaradi našega povečanega udejstvovanja na spletu, predstavljajo vedno večje tveganje. Kako povečati varnost poslovanja, kako upravljati z denarjem in kako ga zaščititi, razpoznati lažne ponudbe na spletu, biti previden na socialnih omrežjih, vse to in še mnogo več, se mladi naučijo, ko se na kviz pripravljajo.

V razmerah, ko se finančni produkti ter načini poslovanja zelo hitro spreminjajo in so pogojeni z digitalizacijo družbe na vseh področjih, je tako za mlade kot tudi za vse ostale generacije nujno razumevanje osnovnih finančnih pojmov in dobra usposobljenost za varno ter ustrezno upravljanje s financami. Zagotovo se krepitev odgovornega odnosa in ravnanja na tem področju najbolje obrestujeta. Želeti je, da bi se tega zavedali tudi tisti, ki pripravljajo in odločajo o programskih vsebinah, ki se v slovenskih šolah izvajajo na sistemski ravni. Ne glede na to, pa je dejstvo, da zavedanje in zavzetost za poznavanje financ pri mladih ter njihovih mentorjih rasteta, še posebej razveseljivo.

Slednje so sodelujoči na letošnjem nacionalnem kvizu potrdili tudi z odličnimi rezultati, saj so na vprašanja odgovarjali kar z 80 odstotno uspešnostjo. Učenca, ki sta zasedla 1. in 2. mesto, sta se uvrstila na finalno vseevropsko tekmovanje, ki bo potekalo 20. aprila preko spleta in na katerem bodo sodelovali mladi iz več kot 35 evropskih držav. 

Voditeljica kviza, Ksenija Jaklin, Izobraževalni center, Združenje bank Slovenije

Vsi letošnji zmagovalci, ki so se pripravljali pod mentorstvom prof. Mete Pazlar, prihajajo iz Osnovne šole prof. dr. Josipa Premlja iz Bleda. Prvo mesto je osvojil Nejc Škantar, drugo mesto Gia Gartner in tretje mesto pa Nal Repinc. Šolo in učence je Združenje bank Slovenije nagradilo z denarno nagrado, ki je namenjena spodbujanju nadaljnjega izvajanja aktivnosti šole na področju finančnega opismenjevanj in učencem za njihove »šparovčke«. Ni dvoma, da bodo le-ti glede na izkazano znanje učencev prineli tudi zmagovalne donose. 
 

Besedilo: Združenje bank Slovenije

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije