Search
Close this search box.

Zlata sončnica kmetiji Gradišnik s Prevalj

Ob svetovnem dnevu hrane je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije s partnerjema Kmečki glas in Agrobiznis razglasila letošnja zmagovalca v akciji S kmetije za Vas. V skupini pridelava/predelava je zlato sončnico prejela Kmetija Sinkovič iz Buč, v skupini storitve/turizem pa Ekološka turistična kmetija Gradišnik z Jamnice nad Prevaljami, so zapisali na spletni strani KGZS.

Akcija S kmetije za Vas neprekinjeno poteka že 25 let. Letos je v akciji sodelovalo 18 kmetij. Od koroških kmetij je poleg Gradišnikove sodelovala še kmetija Hudobnik z Breznice nad Prevaljami.

Vseh 18 kmetij je obiskala tudi strokovna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki organizatorjev: Andrejka Krt iz KGZS, Barbara Remec, Kmečki glas in Petra Šubic, Agrobiznis, Finance.

Namen akcije je prikazati zglede ravnanj kmetij kmetom in potrošnikom ter ob tem dati tudi določen pečat v zgodovino slovenskega kmetijstva. Zanimive ideje in izvedene pozitivne prakse so lahko tudi zgled za mnoge,” so še zapisali na strani KGZS.

Predstavitev ekološke kmetije Gradišnik objavljamo v celoti, kot je navedeno v opisu na spletni strani KGZS.

V majhni vasici Jamnica nad Prevaljami so tri kmetije, ki nudijo prenočitve, med njimi je tudi Ekološka turistična kmetija Gradišnik. Na njej gospodarita Danilo in Martina Libnik, ki sta tradicionalno živinorejsko kmetijo preusmerila v ekološko in začela z razvojem dopolnilnih dejavnosti. Upravljata s 30 hektarji na nadmorski višini 800 metrov, 10 hektarjev obdelujeta, preostalo prekriva gozd. Tako kot večina koroških kmetij je tudi Gradišnikova v celku, zaokroženo kmetijsko zemljišče obdaja iglasti gozd.

Kaj ponujajo

Z intenzivno prirejo mleka sta končala sredi 90. let, ko sta se odločila za novo razvojno pot. Prva dopolnilna dejavnost na kmetiji je bila predelava in sušenje sadja domačih starih sort jabolk, hrušk in sliv. Pridružila sta se blagovni znamki Dobrote izpod Pece in Cesti mošta ter začela s prodajo izdelkov. Kmalu je Martina začela s peko kruha in drobnega peciva. Svoje izdelke sta sprva prodajala na stojnici v trgovini na Prevaljah, zdaj pa prodajata na urejeni tržnici na Prevaljah.

Leta 2014 sta začela še s predelavo mleka in se odločila za pridobitev ekološkega certifikata, pred petimi leti pa svoja vrata kmetije odprla gostom. Postavila sta nov objekt, sofinanciran tudi iz evropskih sredstev, v katerem sta uredila kmečko sobo in dva apartmaja. Večinoma jih obiskujejo tuji gostje, ki jih navdušuje neokrnjena narava in gostoljubnost ter domača hrana. Radi sprejmejo družine z otroki, ki pri njih resnično doživijo utrip kmetije. Posebnost Gradišnikove kmetije je koroška cula z domačimi koroškimi dobrotami.

Načrti

Razpršitev dejavnosti na kmetiji je bila prava odločitev, saj imata oba delovno mesto na kmetiji. Danilo in Martina že 14 Iet S kmetije za Vas snujeta načrte za prihodnost. V kratkem bosta ponudbo popestrila z urejeno razgledno točko z veličastnim pogledom na Mežiško dolino. Uredila bosta spanje na seniku, povečala čebelnjak in poskrbela za dobro počutje živali v hlevu. Pri načrtih pa bosta upoštevala tudi mnenje naslednje generacije, ki bo nadaljevala z njunim delom.

Obrazložitev komisije

Ob prihodu na kmetijo Gradišnik, po nekaj kilometrov prevoženi gozdni cesti, se samo vprašaš: kako jim uspeva? Odgovor je kmalu znan: ljubezniv sprejem, toplina doma in občutek domačnosti je z roko v roki med zakoncema Libnik in njunimi štirimi otroci stkalo gnezdece v katerem se gosti dobro počutijo. V mirnem in urejenem okolju, ob zvokih ptic in šumenju gozda, vključevanjem v kmečka in gospodinjska opravila, pri odpravi na zahtevne in manj zahtevne pohode ali gorsko kolesarjenje in na kmetiji pridelani hrani, je to pravi raj za vsakega novodobnega turista. Prav zato se na kmetijo Gradišnik obiskovalci radi vračajo. Še zlasti je priljubljena za družine saj se otroci svobodno igrajo  v varnem okolju in tudi naučijo speči svoj kruhek.

Več o sodelujočih in samem izboru si lahko preberete na spletni strani KGZS, ki jo najdete TUKAJ.

Dogodki

Ob svetovnem dnevu hrane je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije s partnerjema Kmečki glas in Agrobiznis razglasila letošnja zmagovalca v akciji S kmetije za Vas. V skupini pridelava/predelava je zlato sončnico prejela Kmetija Sinkovič iz Buč, v skupini storitve/turizem pa Ekološka turistična kmetija Gradišnik z Jamnice nad Prevaljami, so zapisali na spletni strani KGZS.