Search
Close this search box.

Zlata priznanja letos 10 inovacijam. Med njimi so tudi Sij Metal Ravne, Nieros Metal ter Ekstera

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je danes v okviru Dneva inovativnosti na Brdu pri Kranju 21. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem. Podelili so 10 zlatih, 22 srebrnih in 11 bronastih priznanj, dve posebni priznanji za inovacijski izziv ter priznanje za prebojno invencijo.

Zlata priznanja so prejela podjetja BSH Hišni aparati Nazarje za palični mešalnik ErgoMaster, Cetis za novo slovensko biometrično osebno izkaznico, Hidria za električni priključek sistema izpušnih plinov, iQwood za najtanjšo nosilno leseno masivno steno brez lepil na svetu in Krka za novi zdravili za sladkorno bolezen tipa dve.

Podjetje Novartis je zlato priznanje prejelo za novo generacijo proizvodnega procesa bioloških zdravil (iFB), Sij Acroni za visoko-trdnostno jeklo Simaxx 1100, Sij Metal Ravne pa za razvoj specialnih jekel in superzlitin za projekt ITER.

Med prejemniki zlatih nagrad sta tudi samostojni podjetnik Gregor Bohnec za Neurobeans, pripomoček in metodo za treniranje učinkovitega delovanja v šoli, pri delu ali športu, ter Lek za raztopino za injiciranje sugamadeks.

Prejemnika posebnega nacionalnega priznanja za inovacijski izziv sta podjetji Ekstera in Nieros Metal za krožno formo viva, sklop socialnih projektov, katerih namen je vključitev oseb iz ranljivih skupin v družbo z vključevanjem v proces ustvarjanja forma viv iz izrabljenih industrijskih pripomočkov. Posebno nacionalno priznanje za inovacijski izziv je prejelo tudi podjetje Iskra ISD za aluminijevo zlitino QC Alloy.

Srebrna priznanja so šla v roke podjetjem Mahle Electric Drives Slovenija, Impol R in R, Hidria, TAB, Kolektor ATP, Domel, TPV Automotive, Iskra Pio in znanstveno-tehnološko središče Rudolfovo v Novem mestu, Steklarna Hrastnik, RC eNeM in Culmium, BSH Hišni aparati, Technobell, Adria Dom, Gorenje gospodinjski aparati, Q Techna, ETI Elektroelement, Reflex, CPPE, Pivka perutninarstvo, Pro Labor, Mint sports, Gen energija ter Krka.

Priznanje za prebojno invencijo je prejelo podjetje Enaell za pametno žogico za golf Bball.

V Sloveniji je z vidika inovacij še veliko prostora za izboljšave, je na podelitvi ocenil predsednik GZS Tibor Šimonka.Če želimo spodbuditi inovativnost, mora biti področje razvoja, raziskav in inovacij usklajeno s potrebami gospodarstva. Zato smo na GZS prevzeli vlogo posrednika, da podjetja povežemo z raziskovalnimi institucijami in obratno, da jih podučimo, osvestimo in opolnomočimo,” je dejal.

Prepričan je, da bodo s pomočjo države, ki mora zagotoviti sredstva in pogoje, ustvarili temelje za lažji prehod od invencij do trga.

“Prav to je poslanstvo zavezništva med gospodarstvom, znanostjo in vlado, ki smo ga podpisali spomladi letos. In to je tudi cilj akcijskega načrta, ki ga predstavniki gospodarstva snujemo skupaj z resornim ministrstvom, s katerim želimo Slovenijo pozicionirati kot vodilno evropsko središče za raziskave in razvoj za napredne tehnologije,” je poudaril.

Udeležence slovesne podelitve je nagovoril tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Inovacije so po njegovih besedah zelo pomembne za slovensko gospodarstvo, saj izboljšujejo položaj naših podjetij na svetovnem trgu in odgovarjajo na družbene izzive, kot so podnebne spremembe.

“Naloga nas vlade je, da sodelujemo, slišimo in skupaj z vami pripravljamo ukrepe, ki spodbujajo raziskave, razvoj in inovacije,” je poudaril.

Lani so zlata priznanja prejela podjetja Lek, TPV Automotive, HighFly, Domel, Cleangrad, Steklarna Hrastnik in razvojni center eNeM ter Pipistrel Vertical Solutions.

V zadnjih 21 letih vključno z letošnjim so na GZS v celotni Sloveniji nagradili več kot 12.000 inovatorjev in več kot 3650 inovacij ter na nacionalni ravni podelili 179 zlatih priznanj.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Anastasia
Anastasia
7 mesecev nazaj

Cestitke vsem nagrajencem!

Dogodki

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je danes v okviru Dneva inovativnosti na Brdu pri Kranju 21. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem. Podelili so 10 zlatih, 22 srebrnih in 11 bronastih priznanj, dve posebni priznanji za inovacijski izziv ter priznanje za prebojno invencijo.