Search
Close this search box.

Zlata olimpijca 19. Pesniške olimpijade sta Tanja Božić in Tom Veber!

V Dravogradu se je v dvorcu Bukovje prvi dan pesniških delavnic pod mentorstvom pesnika in urednika dr. Davida Bedrača končal z literarnim večerom udeležencev že 19. Pesniške olimpijade, projekta, ki ga organizirata JSKD OI Dravograd in Zveza kulturnih društev Dravograd ob pomoči Javnega zavoda Dravit in KMKC Kompleks. Za zlata olimpijca sta bila po izboru mentorja razglašena Tanja Božić in Tom Veber. V nedeljo, 18. 11. 2018, so mlade pesnice in pesniki ustvarjali še na dveh delavnicah.

Pesniška olimpijada je projekt, namenjen dijakom in študentom, ki pišejo poezijo in želijo obogatiti svoje znanje o umetnosti pisanja literarnih del, se seznaniti z različnimi tehnikami in slogi pisanja, se družiti z mladimi ustvarjalci, z njimi deliti pesniški navdih, se postaviti v vlogo poslušalca in ovrednotiti svoje pesmi in pesmi drugih ter se predstaviti javnosti.

Na letošnjo že 19. Pesniško olimpijado se je prijavilo 31 dijakov in študentov iz cele Slovenije. Mentor Dr. David Bedrač, pesnik, literarni mentor in urednik, ki je bil letos že sedmič mentor delavnic, je med vsemi prijavljenimi na delavnice, ki so potekale 17. in 18. novembra povabil 22 prijavljenih, delavnic pa se je dejansko udeležilo 19 izbranih.

Udeleženci, ki so pod mentorjevim budnim očesom ustvarjali na štirih pesniških delavnicah, so bili: Tom Veber, Amadeja Rek in Lea Diana Dajčman (Maribor), Anja Pečjak (Domžale), Veronika Razpotnik (Kresnice), Tanja Božić (Ljubljana), Eva Kreže (Prebold), Kaja Magovac (Jesenice), Domen Sajovic in Erazem Baškovec (Kranj), Matija Sirk (Šmartno pri Litiji), Živa Bračič (Velenje), Neja Jeraj Sedej (Radovljica), Gaja Jakopin (Selnica ob Dravi), Fabian Kerec (Puconci), Zarja Nemec (Laško), Nika Gradišek (Kozje), Urška Bahor in Urška Jurjevčič (Črnomelj).

Dr. David Bedrač je na literarnem večeru razglasil 7 olimpijskih finalistov, katerih poezija bo objavljena v prihodnjih dveh številkah revije Mentor. Finalisti so postali Lea Diana Dajčman, Tom Veber, Nika Gradišek, Tanja Božić, Gaja Jakopin, Veronika Razpotnik in Fabian Kerec. Tanja Božić in Tom Veber sta bila nato razglašena za zlato olimpijko in olimpijca. Za nagrado bosta prejela kotizacijo za Literarno šolo JSKD za leto 2019, organizacijo literarnega večera in že omenjeno objavo pesmi v reviji Mentor. Knjižne nagrade in priznanja so prejeli tudi vsi udeleženci 19. Pesniške olimpijade in nagrajenci 8. Mlade pesniške olimpijade.

Na natečaj 8. Mlade pesniške olimpijade, namenjen osnovnošolcem, ki pišejo pesmice v slovenskem jeziku, in poteka v okviru projekta Pesniška olimpijada, je prispelo 177 pesmic iz 34 slovenskih osnovnih in podružničnih šol. Mladi so letos pisali pesmice na temo Sanjam, nagrade pa je strokovna komisija v sestavi Aleksandra Kocmut, pesnica in pisateljica, Maja Visinski Andrejc, pesnica in Barbara Žvirc, pesnica in vodja projekta Pesniška olimpijada, podelila desetim mladim pesnikom in pesnicam.

V kategoriji učencev od 1. do 3. razreda je prvo nagrado prejela Amalija Žorž, 3. razred, OŠ COL, Podružnica Podkraj, za pesem SANJE, drugo Vid Jeneš, 3. razred, OŠ Kuzma, za pesem SANJE in tretjo Teja Poljak, 3. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, za pesem SANJSKA VOŽNJA.

V kategoriji učencev od 4. do 6. razreda je prvo mesto osvojila Katarina Smrdel, 6. razred, OŠ Brezovica pri Ljubljani, za pesem SANJAM, drugo Veno Žumer, 5. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, za pesem JAZ LUNA, tretje pa Uroš Germek, 5. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, za pesem BEREM PRAZNE SANJE .

V kategoriji učencev od 7. do 9. razreda je prvo nagrado prejel Žan Arsov, 7. razred, OŠ Brezovica pri Ljubljani, za pesem SANJAM, drugo nagrado Lana Jenko, 8. razred, OŠ Gorica Velenje, za pesem SPOZNANJE, tretjo nagrado pa sta prejeli Sanja Krajnc, 9. razred, OŠ Kidričevo, za pesem SANJAM in Lori Zafošnik, 7. razred, 2. OŠ Slovenska Bistrica, za pesem SANJAM.

Priznanja za poslane pesmi so prejeli Hana Wolf, 9. razred, OŠ Notranjski odred Cerknica, za pesem SANJAM, Leon Bagari, 9. razred, OŠ Kuzma, za pesem GROZNE SANJE, Zhivkica Trajkova, 5. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, za pesem PLAMENI SONCA, Ajla Ajkić, 9. razred, PŠ Višnja Gora, OŠ Stična, za pesem SANJE SKOZI ODRAŠČANJE, Luca Marinko, 9. razred, OŠ Brezovica pri Ljubljani, za pesem SANJAM, Tai El Khiar, 3. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, za pesem SANJAM, Hiraku Nomura, 7. razred, OŠ Brezovica pri Ljubljani, za pesem DREMAM, Jaka Pogorelc, 6. razred, OŠ Gorica Velenje, za pesem SANJAM, ki se sicer niso uvrstile na prva mesta, so pa po kvaliteti pozitivno izstopale.

Na sobotnem literarnem večeru, ki ga je povezovala Ana Pisar, so se s svojo poezijo predstavili udeleženci 19. Pesniške olimpijade ter 6 predstavnikov mlade pesniške generacije, nagrajencev 8. Mlade pesniške olimpijade, Katarina Smrdel, Žan Arsov, Lori Zafošnik, Lana Jenko, Teja Poljak in Amalija Žorž. Za glasbeno poslastico je poskrbel pianist Izak Ban.

Tekst: Barbara Žvirc, vodja projekta Pesniška olimpijada

Dogodki