Search
Close this search box.

Zima se vrača, temperature bodo padle pod ledišče

Do vključno srede bomo pod vplivom ciklonskih območij z občasnimi padavinami. Meja med hladnim in toplejšim zrakom bo večinoma časa severno od naših krajev, le občasno lahko jutri oplazi skrajni del severne Slovenije (Prekmurje, Podravje, Koroško). V četrtek nas bo preplavil mrzel polarni zrak. Sončno in suho zimsko vreme, s temperaturami pod lediščem in severovzhodnim vetrom, se bo nato nadaljevalo vsaj do konca tedna, je navedeno na spletni strani Neurje.si.

V višinah nad našimi kraji v teh dneh prevladujejo vetrovi jugozahodne smeri in tako bo vse do noči na četrtek, nato pa bo zapihal okrepljen severni do severovzhodni veter. 

Od četrtka naprej bo nad naše kraje dotekal občutno hladnejši zrak. Temperature se bodo na višini, kjer zračni tlak znaša 850 hPa (cca. 1500 m) spustile do okoli -15 °C. Severni vetrovi bodo k nam prinašali suh in mrzel zrak, oblačnost se bo umaknila. Od četrtka in vsaj do konca tedna bo prevladovalo sončno, vetrovno in mrzlo vreme. Temperature bodo v četrtek še nad lediščem, v noči na petek pa bodo padle globlje pod ledišče. Od petka naprej bodo tudi dnevne temperature v notranjosti Slovenije ostale pod lediščem. Na Primorskem bo pihala burja. 

Jutranje temperature se bodo po nižinah v notranjosti Slovenije od petka naprej gibale okrog -10 °C, v zatišnih legah do okoli -15 °C, dnevne pa bodo med -5 in 0 °C. 

Do četrtka občasne padavine

Do noči na četrtek bomo pod vplivom ciklonskih območij. Hladen zrak se bo nahajal severno od nas, le občasno lahko oplazi skrajni sever in severovzhod Slovenije. Občasno se bodo pojavljale padavine. Največ padavin gre pričakovati v sredo, ko bo preko naših krajev, od zahoda proti vzhodu, potovalo globoko ciklonsko območje. V noči na četrtek nas bo od severovzhoda preplavil mrzel zrak. Meja sneženja se bo spustila do nižin, a bodo, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, padavine ponehale preden bo hladen zrak preplavil naše kraje, zato snežne odeje po nižinah ni pričakovati.

FOTO: Neurje.si

Meja sneženja se bo do srede zvečer nad območjem osrednje Slovenije gibala med 1000 in 1500 m. Najvišje se bo dvignila v sredo, ko se bodo vetrovi jugozahodne smeri prehodno okrepili in nad naše kraje prinesli največ toplega zraka v tem tednu. Severno Slovenijo bo občasno dosegel hladnejši zrak, zato se bo tam meja sneženja večinoma časa gibala med 500 in 1000 m. V sredo čez dan se bo prehodno dvignila nad 1400 m nadmorske višine. V noči na četrtek pa se bo ob dotoku mrzlega zraka postopno spustila do nižin, a bodo padavine prej ponehale. 

Povečana verjetnost proženja zemeljskih in snežnih plazov

Tla bodo do četrtka močno razmočena. V večjem delu države, na izpostavljenih območjih, zato velja povečana nevarnost proženja zemeljskih plazov. V visokogorju je v zadnjih dneh ponekod zapadlo preko meter novega snega. Še enkrat toliko ga lahko, predvsem na območju Julijskih Alp, zapade do noči na četrtek. Agencija RS za okolje je za visokogorje (Julijske Alpe, Karavanke) izdala zelo visoko 4. stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov. Za območje Kamniško Savinjskih Alp je razglašena 3. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov.

Jedro mrzlega polarnega zraka bo ostalo nad vzhodno Evropo

Pretekle dni je kazalo, da bo jedro mrzlega polarnega zraka iznad severovzhoda zajelo tudi naše kraje, a nas bo kot kaže očitno le oplazilo. To še vedno pomeni, da bodo temperature zelo zimske, a ekstremnejših temperaturnih vrednosti, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, ni pričakovati, pojasnjujejo na Neurje.si

V primeru, da bi pred prihodom mrzlega zraka po nižinah zapadlo še nekaj snega, bi bile temperature še občutno nižje kot bodo sicer, lahko bi padle tudi do okoli -20 °C. Tako se bodo najnižje jutranje temperature od petka do nedelje gibale med -6 in -13, dnevne pa med -5 in 0 °C.  

Glede na trenutne izračune meteoroloških modelov se bo zimsko vreme nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu. Podrobnosti pa bodo odvisne od tega kje natanko nad Evropo se bo nahajalo jedro mrzlega polarnega zraka. To zaenkrat še ostaja neznanka, so zapisali na Neurje.si.

Vir: Neurje.si – napoved pripravil Aleš Rozman

 

Dogodki

Do vključno srede bomo pod vplivom ciklonskih območij z občasnimi padavinami. Meja med hladnim in toplejšim zrakom bo večinoma časa severno od naših krajev, le občasno lahko jutri oplazi skrajni del severne Slovenije (Prekmurje, Podravje, Koroško). V četrtek nas bo preplavil mrzel polarni zrak. Sončno in suho zimsko vreme, s temperaturami pod lediščem in severovzhodnim vetrom, se bo nato nadaljevalo vsaj do konca tedna, je navedeno na spletni strani Neurje.si.