Search
Close this search box.

Zgodbe koroških startup-ov: od prenosne sušilno-hladilno kletke za pse in mačke, veterinarske fizioterapije, ergonomske podpore za roko do kitarskih stolov (FOTO)

Regionalna razvojna agencija za Koroško regijo (RRA Koroška), v zadnjih letih veliko pozornosti namenja podjetniškim podpornim projektom. Med pomembnejše že celo desetletje spada Mrežni podjetniški inkubator Koroška(MPIK). Njegova zgodba se je začela z izgradnjo infrastrukture, ki je bila vzpostavljena v sodelovanju s štirimi koroškimi občinami − Dravograd, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec.

RRA Koroška je prevzela vlogo vsebinskega upravljalca MPIK in tako trenutno ponujac ca. 4.000 m2 pisarniških in proizvodnih prostorov. V njih je od leta 2010 pa do danes svoje mesto našlo že 122 podjetij. Med njimi so tako regionalno usmerjena kot tudi inovativna ter globalno usmerjena podjetja. Trenutno prostore MPIK najema 39 podjetij, katerih prihodki so v letu 2018 znašali cca. 6,7 milijona EUR, zaposlovala pa so 78 ljudi.

Pomemben mejnik v razvoju MPIK se je zgodil leta 2016, koje RRA Koroška uspela pridobiti evropska sredstva na razpisu agencije SPIRIT Slovenija »Subjekti inovativnega okolja« ter pričela izvajati projekt »SIO RRA Koroška«. Na ta način so lahko potencialnim podjetnikom in podjetjem poleg prostorov ponudiliše celovito vsebinsko podporo v procesu realizacije poslovne ideje ter razvoja in rasti podjetja. Gre za podporo v obliki brezplačnih delavnic, podjetniških šol, mentoriranj, svetovanj in natečajev.

Pri izvajanju aktivnosti sodelujejo s partnerskimi institucijami in strokovnjaki v regiji in širše. Med njimi posebno mesto zavzemajo zunanji mentorji in svetovalci, ki so s svojimi izkušnjami in znanji bistveno dvignili nivonaših storitev. Splet vseh aktivnosti je izboljšal pogoje za razvoj mladih podjetij v Koroški regiji ter prinesel mnoge konkretne pozitivne podjetniške učinke. Nenazadnje o tem pričajo zagonska podjetja, ki so se v zadnjih letih kalila v okviru MPIK oz. podjetniških programov RRA Koroška. Zgodbe štirih startup podjetij so kot vzpodbudo in navdih predstavili v okviru okrogle mize 10. 12. 2019.

Dogs4motion, Jana Gams s.p.:

Podjetje Dogs4motion je po kaljenju v okviru programa Podjetno v svet podjetništvana RRA Koroška konec leta 2018 v MPIK, enota Ravne, vzpostavilo prvi center za veterinarsko rehabilitacijo in hidroterapijo psov v Sloveniji. V njem z veterinarsko fizioterapijo psom izboljšujejo gibanje, poleg tega pa ponujajo on-line izobraževanja za lastnike športnih in delovnih psov. Udeležence on-line tečajev imajo praktično z vsega sveta – kot se radi pošalijo, jim manjkajo le še kupci z Antarktike. Z vzpostavitvijo centra na Koroškem so pokazali, da se ob pravi ekipi in ustreznem podpornem okolju da uspeti tudi v od centra odmaknjeni regiji, kot je Koroška.
Kontakt: Primož Gams, info@dogs4motion.com

Mouzen d.o.o.:

Gašper Kumprej in ekipa s svojim produktom Mouzen, to je inovativna ergonomska podpora za roko pri uporabi računalniške miške in tipkovnice, rešujejo probleme, ki nastanejo zaradi ponavljajočih se obremenitev. Med drugim so dosegli izreden uspeh na platformi za množično financiranje Kickstarter, kjer so zastavljeni cilj 25.000 $ močno presegli in zbrali kar 64.000 $. Pravkar pa so kickstarter podpornikom z vsega sveta poslali prve izdelke. Podjetje je član MPIK, enota Ravne na Koroškem.
Kontakt: Gašper Kumprej, gasper@mouzen.net

Guitar God, Peter Rener s.p.:

Strast Petra Renerja, mladega podjetnika s Prevalj, so kitare in vse, kar je z njimi povezano. Pod blagovno znamko »Guitar God« trgu ponuja butične in posameznikovim željam prilagojene kitarske stole. Poleg stolov pa še obešala za kitare in dekorativne dodatke za kitariste. Peter je med drugim tudi zmagovalec 3. MPIK Natečaja za najboljšo poslovno idejo 2018. Letos pa se je s svojimi produkti predstavil na 30. sejmu pohištva v Ljubljani v okviru Top ideje – borza oblikovanja.
Kontakt: Peter Rener,peterrener@gmail.com

Snuddly d.o.o.:

Podjetje Snuddly d.o.o., katerega direktor in ustanovitelj je Matic Apat,razvija inovativno prenosno sušilno-hladilno kletko za pse in mačke. Rešuje problem sušenja psov in mačk po kopanju, hkrati pa ponuja hlajenje v vročih poletnih dneh. Gre za produkt z visoko dodano vrednostjo, s katerim podjetje cilja na globalni trg. Vstopa v panogo pripomočkov za hišne ljubljenčke, ki je ena izmed hitro, predvsem pa konstantno rastočih gospodarskih panog. Podjetje je član MPIK, enota Slovenj Gradec.
Kontakt: Matic Apat, maticapat@gmail.com

Besedilo: Jure Knez, vodja MPIK

Dogodki