Search
Close this search box.

Že šesto leto zapored nekatera pročelja obarvana rdeče ob Dnevu krvnih bolezni

Ob Dnevu krvnih bolezni so včeraj, 16. septembra 2023, nekatere fasade zvečer zasijale v rdečih odtenkih tudi na Koroškem.

Humanitarno Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije svojim članom, bolnikom in njihovim svojcem že 28 let nudi različno podporo, v sodelovanju z medicinskim osebjem pa tudi dodatno strokovno pomoč ter krepi odnos med bolnikom in zdravnikom, ki je zelo pomemben za uspešno zdravljenje. S številnimi aktivnostmi ob Dnevu krvnih bolezni so 16. septembra 2023 še bolj osvetlili področje krvnih bolezni in njihovo zdravljenje ter s tem še povečali podporo bolnikom.

Ozaveščanje je ena ključnih aktivnosti Društva bolnikov s krvnimi boleznimi in tako so skozi cel september pod okriljem Zdravstvenih domov po celi Sloveniji dostopne info točke, kjer lahko pridobite vse informacije o krvnih boleznih.

Poleg tega pa so v podporo Dnevu krvnih bolezni včeraj, 16. septembra 2023, mnoge znane zgradbe po Sloveniji osvetlili v rdečih barvah in s tem opozorili na področje krvnih bolezni. Že šesto leto zapored so pročelja nekaterih stavb zvečer zažarela rdeče v kampanji z naslovom ”Osvetlimo rdeče”, med njimi Tromostovje v Ljubljani, grad v Celju, grad v Mariboru, grad v Murski Soboti, knjižnica Mirana Jarca v Novem mestu, Varna pot- stopnišče do Osnovne šole Marjana Nemca v Radečah, Ptuj – Mestna tržnica, Gimnazija Kranj, Kamniti most v Škofji Loki, Vista park v Velenju, pa tudi Mestna hiša na Ravnah na Koroškem, Kulturni dom in graščina Rotenturn v Slovenj Gradcu ter grad v Dravogradu.

Aktivnosti ob Dnevu krvnih bolezni pa so sicer del obsežnih akcij, ki vsako leto septembra, mesecu krvnih bolezni, po vsem svetu potekajo ob Svetovnem dnevu krinične limfocitne levkemije (1. 9.), Svetovnem dnevu levkemije (4. 9.), Svetovnem dnevu mieloproliferativnih novotvorb (9. 9.), Svetovnem dnevu ozaveščanja o limfomu (15. 9.), Svetovnem dnevu varnosti pacientov (17. 9.), Svetovnem dnevu darovalcev kostnega mozga (tretja sobota v septembru), Svetovnem dnevu ozaveščanja o kronični mieloični levkemiji (22. 9.) in Svetovnem tednu ozaveščanja o imunski trombocitopeniji (22. – 26. 9.) ter Evropskem dnevu plazmocitoma (27.9.).

Vir: Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije

Ob Dnevu krvnih bolezni so včeraj, 16. septembra 2023, nekatere fasade zvečer zasijale v rdečih odtenkih tudi na Koroškem.