Search
Close this search box.

Zdravstveno reševalnemu centru Koroške grozi ukinitev

 

Pred leti smo se Korošci zaman borili za ohranitev svoje lastne Policijske uprave. Poznavalci so v takratnem dogajanju videli začetek konca Koroške kot samostojne regije. Pet let po ukinitvi Policijske uprave Slovenj Gradec preti ukinitev še nekaterim drugim koroškim javnim zavodom, tokrat bo predvsem pod vprašajem zdravje Korošcev.

Na današnji novinarski konferenci so ravenski socialni demokrati opozorili na perečo težavo, ki zadeva vse Korošce, predvsem pa prebivalce Mežiške doline. Pojavljajo se namreč predlogi o ukinitvi nekaterih javnih zavodov, med njimi so Koroški pokrajinski muzej, OŠ Juričevega Drejčka in Zdravstveno reševalni center Koroške. Ukinitev teh ustanov oz. njihova preselitev v Slovenj Gradec bi močno prizadela prebivalce Koroške in drastično poslabšala kvaliteto njihovih življenj. Nenazadnje bi to botrovalo izgubi delovnih mest in zmanjšalo možnost nadaljnega razvoja regije.

Svetnik Občinskega sveta Ravne na Koroškem Jani Prednik vidi največjo nevarnost v težnjah Zdravstvenega doma Slovenj Gradec in Splošne bolnišnice Slovenj Gradec po ukinitvi ZRCK s sedežem na Ravnah: »Socialni demokrati Ravne takšno vrsto ukinitve kategorično zavračamo, saj z ukinitvijo tako pomembnega javnega zavoda ogrožamo osnovno pravico Strategije razvoja zdravstvenega varstva, da morajo imeti vsi prebivalci Mežiške, Dravske in Mislinjske doline enako možnost preživetja ob nujnih stanjih.«

Veliko težavo predstavlja tudi rivalstvo med institucijami in pomanjkanje želje po sodelovanju med njimi.

»Skrb zbujajoče so težnje Zdravstvenega doma Slovenj Gradec in njegove direktorice ge. Marjete Vaupot, da se sredstva za izvajanje nujne medicinske pomoči, ki so namenjena mobilnim enotam na terenu, nakažejo Zdravstvenemu domu Slovenj Gradec, če tudi te dejavnosti ne opravlja. Zdravstveni dom Slovenj Gradec ne razpolaga z ustreznimi kadri, medicinsko opremo in reševalnimi vozili, s tem pa tudi nima ustreznih dovoljenj za izvajanje te dejavnosti,« opozarja Prednik, ki opaža podoben odnos do situacije tudi pri vodstvu slovenjgraške bolnišnice. »Skrbijo nas vse pogostejše izjave direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec g. Janeza Lavreta, da bi ZRCK ukinili ali ga pripojili bolnišnici. Sicer pozdravljamo pričetek delovanja Urgentnega centra v bolnišnici, ki je velika pridobitev za regijo. Pacient dobi celovito obravnavo na enem mestu. Poudariti pa je treba razliko med primarnim in sekundarnim nivojem. Oba nivoja je potrebno krepiti, obstajati pa mora ločnica med izvajalcema.«

Socialni demokrati opozarjajo, da je slabitev izvajanja nujne medicinske pomoči na terenu in s tem ZRCK-ja na račun Urgentnega centra nedopustna. Mobilne enote ZRCK-ja morajo biti namenjene delovanju na terenu, kot to predpisuje tudi Pravilnik o NMP. Poleg tega Urgentni center ne zagotavlja osnovnih prostorov za mobilne ekipe (garaža, prostor za vzdrževanje opreme, ustrezni priključki itd). Edina možna oblika izvajanja NMP na Koroškem je Urgentni center, ki skrbi za celovito oskrbo pacientov, ki pridejo na bolnišnični nivo medicinske obravnave in ZRCK, ki z mobilnimi enotami pokriva teren ter vzpostavitev dveh Satelitskih urgentnih centrov v Radljah ob Dravi in na Ravnah.

Sedanja ureditev NMP z ZRCK kot izvajalcem je optimalna. ZRCK ima urejeno dispečersko službo, ki koordinira delo in reševanje na terenu, zagotavlja maksimalno izkoriščenost ekip NMP po vsej Koroški in hitrejšo dostopnost ne glede na kraj lokacije ekipe NMP. Ima celovit pregled nad delovanjem enot NMP (kje, kdo, zakaj), zato lahko aktivira najprimernejšo ekipo NMP. ZRCK ima strokovno močno ekipo dobro usposobljenih in visoko izobraženih reševalcev in zdravnikov. Poleg izobrazbe potrebuje kader, ki dela na terenu,  tudi dobro fizično in psihično kondicijo ter stalno izobraževanje, kar ZRCK zagotavlja. Vozni park ZRCK je dober. Ima 7 nujnih reševalnih vozil od tega sta 2 reanimobila. Ima tudi 16 reševalnih vozil za nenujne prevoze, ki pa se lahko ob nujnosti vključijo v delo. Skrbijo tudi za izobraževanje prvih posredovalcev, ki so ključni pri zastojih srca kot prva pomoč na terenu.

Ukinitev ZRCK bi pomenila, da bi večino prve pomoči izvajali Zdravstveni domovi, kar pomeni slabšo in počasnejšo oskrbo nenadno obolelih in poškodovanih. Pojavljale bi se večje razlike v izobraženosti in usposobljenosti kadra, standardih medicinske opreme, zaščitnih sredstev in delovne opreme ter v zmožnostih voznega parka z reševalnimi vozili. S tem se ukine enovit pristop dela mobilnih enot in tudi dispečerski sistem.

Svojo strokovnost in učinkovitost je ZRCK dokazal tudi on nedavni hudi prometni nesreči na Janečah, kjer so z aktivacijo vseh ekip v najkrajšem možnem času pomagali ponesrečencem. Na podlagi analiz izvedenih intervencij v preteklih letih, je bilo ugotovljeno, da bi z razdrobljeno obliko zagotavljanja mobilnih ekip na terenu, najmanj 10 % življenjsko ogroženih ljudi bilo prikrajšanih za pravočasno oskrbo.

»Socialni demokrati na Ravnah ostro nastopamo proti ukinjanju ZRCK! S takšno organizacijsko obliko izvajanja NMP pridobijo največ prebivalci in prebivalke, katerim se zagotavlja varna, hitra in strokovna medicinska oskrba, ko bodo le to potrebovali. V primeru ukinitve ZRCK in kakršnekoli druge ureditve je vse to pod velikim vprašajem,« dodaja Jani Prednik.

Dogodki

Več iz istega kraja

 

Pred leti smo se Korošci zaman borili za ohranitev svoje lastne Policijske uprave. Poznavalci so v takratnem dogajanju videli začetek konca Koroške kot samostojne regije. Pet let po ukinitvi Policijske uprave Slovenj Gradec preti ukinitev še nekaterim drugim koroškim javnim zavodom, tokrat bo predvsem pod vprašajem zdravje Korošcev.