Search
Close this search box.

Zdravstveni inšpektorat izrekel za 21.400 evrov glob zaradi kršitev odlokov

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v sredo, 15. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Vlada načrtuje širše testiranje, ki bo ustvarilo jasnejšo sliko o številu okuženih z novim koronavirusom, je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Ugotovitve bodo ključne za načrtovanje postopnega sproščanja ukrepov. Testiranja bodo po besedah Miroslava Petrovca opravili na reprezentativnem vzorcu okoli 1000 do 1500 prebivalcev po vseh državi. V torek so v Sloveniji potrdili 28 okužb z novim koronavirusom, opravili pa 1168 testiranj, je objavila vlada na Twitterju. V torek je zaradi covida-19 umrlo pet ljudi, doslej skupaj že 61.

LJUBLJANA – Minister za zdravje Tomaž Gantar je poudaril, da se število smrti, tudi med starejšimi, letos, ko se Slovenija spopada z epidemijo novega koronavirusa, ne razlikuje bistveno od preteklih dveh let. Glede stanja v domovih za starejše pa je poudaril, da so bila jasna navodila za ravnanje podana, a mnogi domovi nimajo pogojev za njihovo izpolnjevanje. Delež potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji najvišji pri starejših od 85 let. Kot so pojasnili na NIJZ, je to pričakovano, saj sistem najbolj zazna bolnike z najtežjim potekom bolezni, ki je pogostejši pri starejših. Levica predlaga sklic nujne seje odbora za zdravstvo, na kateri bi osvetlili težavne razmere v domovih za starejše v Sloveniji.

LJUBLJANA – Zdravstveni inšpektorat je v postopkih nadzora nad vsemi odloki vlade za zajezitev epidemije koronavirusa izrekel globe v skupnem znesku 21.400 evrov, so pojasnili za STA. Prek 160 glob se nanaša na kršitev prepovedi gibanja in izbiranja na javnih mestih ter površinah in prepoved gibanja izven občin. Skupna vrednost teh glob je 16.000 evrov.

LJUBLJANA – V trgovinah, lekarnah, poštnih poslovalnicah in na drugih zaprtih javnih krajih je z odlokom zapovedano razkuževanje rok namesto prej obvezne uporabe rokavic. Sprememba sicer sledi že prejšnji teden podanim priporočilom vodstva ministrstva za zdravje, razkužila pa je po pojasnilih vlade dolžan zagotoviti ponudnik storitev. Iz Mercatorja, Engrotuša, Spara Slovenija, Hoferja in Lidla Slovenija so sporočili, da spoštuje uredbe vlade. Nekatere trgovine naj bi namreč od kupcev še naprej zahtevale nošenje rokavic.

LJUBLJANA – Novartis je doniral večje količine hidroksiklorokina za zdravljenje hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Sloveniji. S tem želijo bolnikom omogočiti dostop do morebitnega zdravila za novi koronavirus. Družba Sandoz, Novartisova divizija za generična in podobna biološka zdravila, je prve odmerke zdravila za Slovenijo že poslala. Spojina hidroksiklorokin se sicer uporablja za zdravljenje malarije in nekaterih avtoimunskih bolezni.

SVET

NEW YORK – Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal, da ZDA ne bodo več financirale Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), češ da je kriva za širjenje epidemije novega koronavirusa v ZDA, je generalni sekretar ZN Antonio Guterres poudaril, da zdaj ni čas za zmanjšanje financiranja operacij WHO ali katerekoli druge humanitarne organizacije, ki se bori proti novemu koronavirusu, temveč je čas za enotnost in solidarnost. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je prav tako izrazil globoko obžalovanje zaradi odločitve ZDA in poudaril, da so prizadevanja WHO zdaj nujna bolj kot kdajkoli. Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je poudaril, da se organizacija osredotoča samo na reševanje življenj in ustavitev pandemije novega koronavirusa

BRUSELJ – Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predstavila evropski načrt za postopno odpravo ukrepov, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Ta opredeljuje tri merila, ki naj bi bila izpolnjena pred začetkom opuščanja ukrepov: znatna omejitev širjenja virusa, zadostne zdravstvene zmogljivosti in ustrezno spremljanje razmer. Predstavitev načrta ni znamenje, da se lahko začnejo ukrepi odpravljati zdaj, to je okvir za odločanje članic, je izpostavila.

BERLIN – Nemčija namerava ukrep glede omejevanja stikov, ki so ga sprejeli za zajezitev koronavirusa, podaljšati do 3. maja, šole pa bi se spet odprle 4. maja, je bilo dogovorjeno na pogovoru kanclerke Angele Merkel s predsedniki dežel. Že pred 3. majem bodo odprli trgovine s površinami do 800 kvadratnih metrov, nadzor na nemških mejah podaljšali za 20 dni do najmanj 4. maja.

KOEBENHAVN – Danska je kot prva država v Evropi v okviru rahljanja ukrepov, ki so jih sprejeli za preprečitev širjenja novega koronavirusa, po več kot mesecu dni ob strogih higienskih ukrepih znova odprla centre za dnevno varstvo, vrtce in osnovne šole, in sicer v okoli polovici občin. Vse šole in vrtce naj bi odprli najkasneje do 20. aprila.

RIM – V Italiji se je število okužb z novim koronavirusom v zadnjem dnevu povečalo za 2667 oziroma 1,6 odstotka, kar je najnižji delež od začetka izbruha koronavirusa. Vse skupaj se je tam po podatkih italijanske civilne zaščite okužilo 165.155 ljudi. V zadnjem dnevu je umrlo še 578 ljudi, skupaj 21.645.

MADRID – V Španiji so v zadnjem dnevu našteli 523 smrtnih žrtev covida-19, skupno je bolezni podleglo 18.579 ljudi. To je manj smrti kot v torek, bilo pa je več novih okužb. Skupno so okužbo potrdili pri 177.633 osebah. Doslej je sicer ozdravelo 70.850 ljudi.

PARIZ – V Franciji je doslej zaradi covida-19 umrlo že več kot 17.000 ljudi. Se je pa prvič od začetka epidemije zmanjšalo skupno število okuženih z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Zmanjševanje števila bolnikov na intenzivni negi v Franciji medtem opažajo že teden dni.

LONDON – V Združenem kraljestvu je novi koronavirus v zadnjem dnevu zahteval še 761 življenj, doslej se je z novim koronavirusom na Otoku okužilo 98.476 ljudi. Podatki o številu smrtnih žrtev pa ne vključujejo smrtnih žrtev v domovih za ostarele. Novi vodja britanskih laburistov Keir Starmer je medtem pozval vlado, naj pripravi načrt, kako bo odpravila ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

BRUSELJ – Belgija je z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa podaljšala karanteno do najmanj 3. maja. Množična zborovanja, kot so koncerti, festivali in športni dogodki, pa so prepovedani do konca avgusta. V Belgiji je z 11,4 milijona prebivalcev so zabeležili 4440 smrtih primerov. Gre za enega največjih deležev smrti med obolelimi s covidom-19 na svetu.

MOSKVA – V Rusiji je število potrjenih okužb z novim koronavirusom v zadnjih dveh tednih naraščalo eksponentno. Povečalo se je za 800 odstotkov na skoraj 24.500. V Rusiji so na novo potrdili rekordnih 3388 novih okužb s koronavirusom. Doslej je za covidom-19 umrlo 198 ljudi. Moskovske mestne oblasti so v okviru ukrepov za zajezitev koronavirusa ta teden začele izdajati elektronske dovolilnice za odhod od doma za prebivalce.

NEW YORK – V ZDA so doslej našteli 620.000 okuženih s koronavirusom, umrlo pa je 26.000 ljudi. V državi New York, ki je daleč najbolj prizadeta med zveznimi državami, je najmanj 203.000 okuženih in 11.586 mrtvih, v mestu New York pa najmanj 110.000 okuženih in 7900 mrtvih. Razmere v državi New York, ki je najhuje prizadeta, so se sicer stabilizirale.

WASHINGTON – Finančni ministri in guvernerji centralnih bank skupine 20 najbolj razvitih držav na svetu G20 so podprli začasno prekinitev odplačevanja posojil najrevnejših držav, ki se še posebej težko soočajo s pandemijo koronavirusa. Prekinitev bo trajala 12 mesecev.

WASHINGTON – Tokrat sprejeti omejevalni ukrepi ne bodo ustavili širjenja novega koronavirusa, zato jih bo do leta 2022 verjetno treba večkrat ponoviti, da bi preprečili preobremenjenost bolnišnic, opozarjajo znanstveniki s harvardske univerze. Njihova računalniška simulacija temelji na domnevi, da bo bolezen covid-19, ki jo povzroča virus, postala sezonska, kot drugi koronavirusi. Ostaja vrsta neznank, med drugim raven pridobljene imunosti in njeno trajanje.

ŠPORT

LJUBLJANA/DUNAJ – Avstrijska vlada je uresničila obljube in aktivno skrbi tudi za nadaljnje delo športnikov in rekreativcev. S 1. majem bo veliko rekreativcev spet lahko začelo s treningom, predvsem vsi tisti, ki vadijo na prostem, profesionalni športniki pa ob idealnem razpletu že prihodnji teden, je v sredo sporočil pristojni minister Werner Kogler. Slednji je konkretno obljubil odprtje teniških igrišč, igrišč za golf, konjeništvo, strelišč, pa tudi atletskih stadionov, vrača se jadralno letenje, jadranje, …. To bo omogočeno tudi rekreativcem, saj kot pravi, so ukrepi za zajezitev širitve okužb z novim koronavirusom doslej zelo omejili prebivalstvo in čas je, da se s pomladjo to spremeni.

LJUBLJANA – Predsednik vodilnega moštva v prvi slovenski nogometni ligi, ljubljanske Olimpije, Milan Mandarić je zaradi prekinitve vseh dejavnosti zaradi pandemije novega koronavirusa vsem članom kolektiva, tudi prve ekipe, ponudil zmanjšanje plač za polovico. Ta predlog naj bi sprejelo le 20 igralcev od 55, predloga ni sprejel nobeden od članov prve ekipe. Kot so za STA pojasnili v klubu, uradno s strani igralcev še niso prejeli odklonilnega odgovora na predlog, a da so nekateri izkazali nestrinjanje. Dodajajo, da odločitev predsednika o tem, da bo v naslednjih mesecih zagotovil približno polovico denarja dokončna in v tem smislu ni prostora za pogajanja.

LONDON – Mednarodna kolesarska zveza Uci je tudi uradno potrdila, da bo letošnja dirka po Franciji zaradi pandemije novega koronavirusa med 29. avgustom in 20. septembrom in ne med 27. junijem in 19. julijem, kot je bilo sprva načrtovano. Kot so sporočili iz Ucija, bosta Touru sledili še dirki po Italiji in Španiji. Krovna zveza je pojasnila, da za zdaj ostaja v predvidenem terminu, torej med 20. in 27. septembrom, tudi svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu v Švici, pa čeprav se bo delno prekrilo s Tourom.

LONDON – Vodstvo motokrosističnega svetovnega prvenstva v razredu MXGP je na svoji spletni strani objavilo nove spremembe v tekmovalnem koledarju. Zaradi pandemije novega koronavirusa so spremenili datume več dirk in se hkrati trudijo rešiti čim več sezone. Dirka za VN Rusije, ki bi morala biti 7. junija v Orljonoku, bo po novem 5. julija, VN Latvije pa se bo s 14. junija preselila na 12. julij. To tudi pomeni, da se bo VN Italije v Maggiori s 5. julija premaknila na 19. julij, VN Trentina pa na 4. oktober. Ob tem bo preložena tudi VN Francije, ki bi morala biti 28. junija, njen nov termin pa še ni znan. Naslov prvaka sicer brani Tim Gajser.

DUNAJ – Evropska rokometna zveza bo usodo sezone, ki je prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa, sporočila 24. aprila. Odločili se bomo, kako se bo končala sezona, je v pogovoru za revijo Sponsors dejal predsednik EHF Michael Wiederer. Do zdaj so načrti evropske zveze predvidevali, da se bodo klubska tekmovanja nadaljevala 1. junija, a je za to vse manj možnosti. Že prestavljeni zaključni turnir lige prvakov bi moral biti v Kölnu avgusta, že junija pa tekme osmine finala in četrtfinala. Podobno velja tudi za ligo prvakinj, zaključni turnir moškega pokala EHF bi moral konec avgusta gostiti Berlin, neznanke pa so tudi z zaključkom ženskega pokala EHF.

BERLIN – Nekdanji predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter je dejal, da bi Združene države Amerike lahko prevzele organizacijo svetovnega prvenstva konec leta 2022 v Katarju. Prvenstvo, ki je bilo ali še velja za sporno zaradi domnevne korupcije in kupovanja glasov, bi po Blatterjevem mnenju sicer lahko gostila tudi Nemčija. Blatter je bil sicer del vseobsežnega korupcijskega škandala v Mednarodni nogometni zvezi Fifi iz leta 2015, ki je odnesel celoten vrh Fife.

WASHINGTON – Predsednik ZDA Donald Trump bo v kratkem razkril seznam vsaj petdesetih najvplivnejših ljudi v ZDA, ki mu bodo svetovali pri oživljanju gospodarstva po pandemiji koronavirusa. Med njimi je kar nekaj ljudi iz sveta športa, tudi lastnik košarkarskega moštva Dallas Mavericks Mark Cuban, ki je sicer velik nasprotnik Trumpove politike. Poleg njega so v skupini še nekateri drugi športni funkcionarji; komisarja lige NBA in NHL Adam Silver in Gary Bettman, lastnik Dallas Cowboys Jerry Jones, izvršni direktor zveze za rokoborbo (wrestling) Vince McMahon, vodilna pri avtomobilistični seriji Nascar Lesa Kennedy ter lastnik kluba ameriškega nogometa New England Patriots Robert Kraft.

Dogodki