Search
Close this search box.

Zdravstvene službe na prizadetih območjih Koroške spet po starih tirnicah

Zdravstvene službe na Koroškem, ki so na območjih, ki jih je 4. avgusta prizadela ujma, nekaj časa delovale ponekod v izrednih, večinoma pa v spremenjenih okoliščinah, zdaj že delujejo normalno. V slovenjgraški bolnišnici posebnosti ni, v Črni je zdravstvena postaja prešla s 24-urne na 12-urno ambulanto.

Na najbolj prizadetem območju na Koroškem, to je v Mežiški dolini, za zdravstveno oskrbo prebivalcev v štirih občinah skrbi Zdravstveni dom Ravne na Koroškem z zdravstvenimi postajami na Prevaljah, v Mežici in Črni na Koroškem.

“Zdravstveni dom Ravne v teh dneh deluje po predvidenem urniku. V zdravstveni postaji Črna smo imeli doslej 24-urno pokritje z ekipo, ki so jo sestavljali zdravnica, najmanj dve sestri, patronažna sestra in predstavnica centra za duševno zdravje. Od danes pa imamo 12-urno dnevno pokritje ambulante do ponedeljka, ko bomo prilagodili način dela razmeram v okolju in dostopnosti po cestah,” je za STA pojasnil direktor Zdravstvenega doma Ravne Stanislav Pušnik.

Dodal je, da so imeli srečo, da je zdravstvena postaja v Črni na Koroškem, kjer so narasli vodotoki dlje časa tekli skozi kraj, ostala nedotaknjena sredi “razdejanja”.

“Večjih dodatnih težav kot dejavnost nimamo, vprašanje pa je, kako bomo lahko pokrili potrebe po naši dejavnosti na daljši rok,” je dodal Pušnik.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer so zaradi prekinjenih prometnih poti v regiji takoj po ujmi imeli nekaj težav z zagotavljanjem kadrov in zato kratek čas niso delale vse specialistične ambulante, zdaj delo že poteka normalno, posebnosti pa po besedah strokovne direktorice bolnišnice Natalije Krajnc ni.

Tudi Zdravstvenemu domu Dravograd je ujma prizanesla. Neposredne škode v domu niso utrpeli, nekaj težav so imeli z internetno povezavo in izpadi elektrike, posledično je bilo zelo oteženo delo v laboratoriju. Zaradi neprevoznosti cest pa so bile v začetku prejšnjega tedna nekatere zdravniške ekipe okrnjene, je za STA pojasnila direktorica zdravstvenega doma Marijana Cigala.

Trenutno delo poteka normalno na vseh področjih, zaradi rednih dopustov pa ne delata ena splošna ambulanta in mladinska zobozdravstvena ambulanta.

Sicer pa so zaradi nastalih razmer po ujmi prejšnji teden v popoldanskem in nočnem času uvedli dežurstvo z eno zdravniško ekipo, ki je tesno sodelovala s štabom civilne zaščite. “Povedali so, da je bilo dela na terenu kar veliko. Tudi patronažna služba je ves čas delovala po svojem urniku, pač v okviru možnega. Ovirala jih je neprehodnost cest, nevarnost plazenja zemljin …” je navedla Cigala.

V minulih dneh so sicer marsikje na prizadetih območjih vzpostavili tudi psihološko pomoč vsem prizadetim, tudi s terenskimi ekipami.

Dogodki

Zdravstvene službe na Koroškem, ki so na območjih, ki jih je 4. avgusta prizadela ujma, nekaj časa delovale ponekod v izrednih, večinoma pa v spremenjenih okoliščinah, zdaj že delujejo normalno. V slovenjgraški bolnišnici posebnosti ni, v Črni je zdravstvena postaja prešla s 24-urne na 12-urno ambulanto.