Search
Close this search box.

Zavarovalnica Triglav podprla PGD Radlje ob Dravi in Fan park Kope

Na slovenskih smučiščih se je v lanski zimski sezoni zgodilo več kot 900 nesreč. V praktično vsaki drugi nesreči na belih strminah so bili udeleženi otroci oziroma mladi do 20. leta. Da bi bila nova smučarska sezona čim bolj varna, je Zavarovalnica Triglav pod okriljem novoletne preventivne akcije »Za boljši jutri« na smučišču Kope podprla investicijo, ki v ospredje postavljata varnost najmlajših smučarjev. Na največjem koroškem smučišču so najsodobnejši otroški smučarski park ob vstopu v novo sezono s pomočjo največje slovenske zavarovalnice opremili še z dodatnimi didaktičnimi elementi za varnejše učenje prvih zavojev.

Na koroškem smučišču, ki ga letno obišče približno 60.000 smučarjev, veliko energije usmerjajo v preventivo in ozaveščanje o varnem smučanju najmlajših. Pri tem imajo pomembno vlogo strokovni sodelavci na smučišču: učitelji, reševalci, žičničarji in nadzorniki na smučišču. Prav slednji skrbijo, da so vse proge primerno zaščitene z varnostnimi mrežami, blazinami in označbami ter da so otrokom in drugim uporabnikom prijazne.

Da bo učenje prvih zavojev še zanimivejše in hkrati tudi varno, so lani odprti park oziroma otroški poligon, ki so mu nadeli ime Fan park Kope in je sestavljen iz zaščitnih predmetov v obliki predmetov iz narave, opremili z dodatnimi didaktičnimi elementi. Namenjen je najmlajšim smučarjem, ki so že vešči vsaj osnovnega usmerjanja smuči. Tako bodo skozi igro na zabaven način pridobili nove veščine in utrdili obstoječe znanje.

»Nadgradnja otroškega Fan parka zagotavlja nove učne pristope k razvijanju motoričnih spretnosti otrok.  Vpliv didaktičnih pripomočkov na razvoj otroka je namreč bistvenega pomena. Pri razvoju motoričnih sposobnosti je področje varnosti na prvem mestu. Skupaj z deležniki v projektu nam je to uspelo,« pomen nove pridobitve opiše  Boštjan Paradiž, direktor družbe Vabo, ki upravlja smučišče Kope.

Poslanstvo uresničujejo tudi v praksi

Varnost najmlajših smučarjev so v sklopu svoje tradicionalne preventivne novoletne akcije Za boljši jutri v ospredje postavili tudi v Zavarovalnici Triglav. »V zavarovalnici z najdaljšo tradicijo v Sloveniji se zavedamo, da so otroci naša prihodnost. S številnimi preventivnimi aktivnostmi si vseskozi prizadevamo za njihov lepši in varnejši jutri, med drugim tudi z novimi ureditvami na smučišču Kope, s pomočjo katerih bo vijuganje po belih strminah za najmlajše smučarje odslej še varnejše,« je povedala Tonja Vinkl Vončina, direktorica Območne enote Slovenj Gradec Zavarovalnice Triglav.

V največji slovenski zavarovalnici tako svoje poslanstvo odgovornosti do družbe in ustvarjanja varnejše prihodnosti uresničujejo tudi v praksi in del svojih sredstev že peto leto zapored preusmerjajo v podporo različnim preventivnim projektom po vsej Sloveniji. Letos so v Triglavu skozi akcijo podprli skoraj 30 različnih projektov, med njimi tudi nakup novega gasilsko-reševalnega vozila z dvigalom za PGD Radlje ob Dravi, ki ga bodo gasilci uporabljali ob reševanju v prometnih, delovnih, železniških in ostalih nesrečah, povezanih s tehničnim reševanjem in nevarnimi snovi.

Previdno po belih strminah

Sicer pa bodo v prihajajočih prazničnih dneh slovenska smučišča polna smučarjev, zato previdnost pri vijuganju po snežno belih strminah ne bo odveč. Za varno obnašanje na smučeh je še posebej pomembno upoštevanje deset t. i. zlatih FIS pravil. Vsak smučar bi tako moral biti pozoren na to, da nikogar ne ogroža oziroma da smuča varno in  prilagojeno glede  na  svoje znanje in zmožnosti, pri tem pa naj se smučarskim užitkom ne predaja pod vplivom alkohola. Ker so najmlajši smučarji največkrat tudi najmanj izkušeni in hkrati tudi nepredvidljivi, je treba nanje na smučiščih še posebej paziti.

Dogodki