Search
Close this search box.

Zaradi suma ptičje gripe odpoklicano meso, ki je k nam prišlo iz Madžarske

Uprava za varno hrano je zaradi suma ptičje gripe odpoklicala puranje meso z Madžarske, ki je prišlo tudi v Slovenijo.

Kot so sporočili iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin se je v začetku letošnjega leta v nekaterih državah članicah Evropske unije začela pri perutnini pojavljati visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N8.

Madžarski pristojni organi so obvestili, da so šli purani z gospodarstva, na katerem so kasneje potrdili aviarna influenca, v zakol v času pred pojavom kliničnih znakov – živali so bile v inkubaciji. Do sedaj so prijavili bolezen na gospodarstvih s 53.500 purani in 115.548 racami. Pošiljka mesa puranov, zaklanih v tem času, je prispela tudi v Slovenijo, in sicer: sveže meso puranji file (prsi) predpakirano v večjih kosih, ki se lahko v mesnicah prodajajo postrežno.

7. in 8. januarja 2020 je pošiljka prispela v družbo Kvibo in Panvita.

Pojasnili so, da je potrebno meso puranov, ki so bili zaklani v obdobju med verjetnim datumom vnosa HPAI na gospodarstvo in začetkom izvajanja ukrepov ob sumu na bolezen na gospodarstvu, kjer je to mogoče, ugotoviti namembni kraj in ga odstraniti pod uradnim nadzorom.

Uprava je o spornem mesu obvestila oba nosilca dejavnosti, ki sta že pričela s postopki umika – in ker je meso že v rokah končnega potrošnika – tudi odpoklica mesa. Uradni veterinarji spremljajo postopek umika in odpoklica. Odpoklic mesa se izvaja zaradi predpisov o zdravju živali, da se prepreči morebiten prenos bolezni na živali, so še sporočili na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

VIR: GOV.SI

Dogodki