Zaradi razmer v avtomobilski industriji na udaru tudi slovenjgraško podjetje Dani AFC

Zaradi nepredvidljivih razmer in zastojev v avtomobilski industriji je na udaru tudi slovenjgraško podjetje Dani AFC, kjer krojijo in izsekujejo usnje za sestavne dele avtomobilskih sedežev. Podjetje trenutno zaposluje 372 delavcev, a bo tam že kmalu več kot 50 delavcev manj. V Konfederaciji slovenskih sindikatov opozarjajo na stiske delavcev.
car-1882686_1920
Fotografija je simbolična.

Podjetje Dani AFC, ki je v lasti zasebnika iz Italije, zaradi posledic epidemije covida-19 in s tem povezanimi dobavami kitajskih elektronskih čipov v Evropo pričakuje stagniranje naročil tudi v svoji proizvodnji, kjer krojijo t.i. odkrojke za sestavne dele usnjenih sedežnih prevlek za dražje avtomobile.

“Zaradi tega v letošnjem letu nismo dodatno zaposlovali, niti nismo podaljševali pogodb zaposlenim, ki so imeli sklenjeno pogodbo za določen čas,” je za STA pojasnil direktor podjetja Jožef Horvat.

Konec aprila bo tako brez dela ostalo vseh okoli 50 zaposlenih, ki so imeli pogodbe za določen čas. Prav tako so po besedah direktorja odpustili sedem zaposlenih za nedoločen čas. Ob tem je Horvat, ki podjetje vodi 18 let, odkar to deluje na Koroškem, poudaril, da so sicer vsakoletna nihanja pri zaposlovanju v podjetjih, ki delajo za avtomobilsko industrijo, stalnica. Da pa so trenutno tudi za naprej razmere negotove, zato o nadaljnjih napovedih morebitnih odpuščanj ne želi govoriti.

So pa nekateri delavci za STA povedali, da so v podjetju napovedali tudi dodatna odpuščanja zaposlenih za nedoločen čas, omenjajo tudi višje številke o že odpuščenih delavcih za nedoločen čas. Podobne informacije ima tudi podpredsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) David Ažnoh, ki je za STA opozoril na stiske nekaterih odpuščenih delavcev.

Po njegovih besedah je podjetje denimo odpustilo delavko, ki je mama štirih otrok in je samohranilka, prav tako je odpustilo nekatere delavce, ki so na dolgotrajni bolniški. Če se bo odpuščanje zaposlenih za nedoločen čas nadaljevalo, se Ažnoh boji, da bo podjetje tudi preseglo prag, ko mora pripraviti program presežnih delavcev.

Podjetje Dani AFC je svoje proizvodne prostore v preteklosti imelo v Otiškem Vrhu, zadnja leta pa je proizvodnja urejena v nekdanji Preventovi hali v Slovenj Gradcu. Podjetje je v lasti italijanske skupine Dani, ki tudi dobavlja usnje slovenjgraški družbi, v kateri krojijo in izsekujejo dele za usnjene prevleke, ki jih nato šivajo v šivalnicah v Turčiji in Romuniji.

Po podatkih iz zadnjega objavljenega poslovnega poročila, ki je za leto 2019 in je objavljeno na spletnih straneh Ajpesa, je razvidno, da je podjetje Dani AFC v tem letu ustvarilo 57,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, leto pa sklenilo z dobičkom v višini dobrih 195.000 evrov. To leto je vodstvo podjetja ocenilo kot eno najuspešnejših v zadnjih letih.

V letu 2019 je podjetje število zaposlenih s 450 v začetku leta zmanjšalo na 400 konec leta. Kot je razvidno iz poslovnega poročila, so odpuščali zaposlene za določen čas.

Že lani pa so nato na poslovanje podjetja vplivali ukrepi za zajezitev covida-19. “Zaradi odpovedi naročil kupcev se je v času od razglasitve epidemije močno znižala realizacija oziroma je padla na 10 odstotkov mesečne realizacije. Podjetje v mesecu aprilu praktično ni poslovalo,” je Horvat med drugim še zapisal v poslovnem poročilu za 2019, ki je bilo objavljeno lani sredi leta in v katerem so omenjeni tudi pomembni poslovni dogodki po koncu poslovnega leta, ki ga poročilo obravnava.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.