Search
Close this search box.

Zaposleni v Termah Maribor vse bolj zaskrbljeni za svojo usodo

Okoli 40 zaposlenih v hčerinski družbi Term Maribor HBP, ki so do začetka prenove pred letom in pol delali v hotelu Habakuk pod Pohorjem in so vse od takrat na čakanju, je vse bolj zaskrbljenih zaradi dogajanja v podjetju, so za STA povedali v sindikatu gostinstva in turizma. Po njihovih informacijah se te dni obeta nova menjava na čelu podjetja.
Fotografija je simbolična

Nekoč največji ponudnik nočitvenih zmogljivosti v štajerski prestolnici, ki je pred leti pristal v rokah ruskega kapitala, je medtem prodal velik del svojega premoženja, medicinski center Fontana, hotel Bellevue na Pohorju in gostilno Pri treh ribnikih, v prodaji naj bi bila še mestna hotela Piramida in Orel.

Prenove štirizvezdičnega hotela Habakuk so se lotili že z izbruhom pandemije, a se ta še vedno ni zaključila, delavcem pa podaljšujejo pogodbe za čakanje na delo doma. Kot je za STA povedal predsednik Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Kristijan Lasbaher, ki prihaja iz Term Maribor, so zaposleni doslej sicer prejemali plačila, kar pa bi se utegnilo spremeniti, saj vodstvo družbe že napoveduje zamik izplačil za nekaj dni.

Zaposlenim doslej po njegovih besedah nihče ni pojasnil, kdaj bo prenova, ki poteka zelo počasi z vsega nekaj delavci, zaključena. Čakajoči na domu prejemajo 80-odstotno plačo, marsikdo se je medtem tudi že odločil poiskati drugega delodajalca v Sloveniji ali v Avstriji.

Sicer pa se po njegovih informacijah z današnjim dnem od vodenja družbe poslavlja Jasna Bračun, kar je le ena v seriji pogostih menjav na čelu podjetja, ki jih na skoraj vsakih nekaj mesecev opravijo lastniki. Slednja je v podjetje prišla sredi lanskega julija, ko je na mestu direktorice nasledila Timko Magerl, ki je bila direktorica od novembra 2020.

Pred njo je podjetje vodila serija tujih menedžerjev, tudi zdaj na ta položaj po informacijah sindikata prihaja nemški menedžer ruskega rodu Evgenij Kratzke, ki je z mariborskimi termami v preteklosti že sodeloval, a tudi o njem se govori kot o kratkoročni rešitvi.

“Občutki zaposlenih so ob sedanjih razmerah mešani, vsi pa so enotnega mnenja, da je bila sedanja direktorica dostopna za vsakega zaposlenega in je za njih tudi poskrbela, je pa zahtevala tudi dobro opravljanje dela,” je dejal Lasbaher, ki ne razume vsakokratnih menjav vodstva, a očitno se jim bolj kot za to, da imajo nekoga, ki se spozna na turizem, gre za to, da imajo nekoga za sledenje njihovim idejam.

Lasbaher je še napovedal, da bo novemu direktorju takoj po prihodu izrazil zahtevo, da se spoštuje rok za izplačilo plač do 18. v mesecu, sicer bodo že naslednji dan začeli priprave na stavko.

Podjetje tako po njegovih besedah še naprej ostaja brez jasno zastavljene vizije in strategije, v njem pa vztraja še okoli 130 zaposlenih. Tisti, ki niso bili zaposleni v Habakuku, delajo, čeprav se tudi ostala dva hotela zaradi epidemije otepata težav zaradi precej skromnejšega obiska.

Čeprav imajo Terme Maribor na svoji spletni strani rubriko za medije, kjer so zapisali, da se zavedajo, kako pomembno je ažurno in kakovostno pisanje o dogajanju znotraj družbe in obljubljajo odgovore medijem v najkrajšem možnem času, vodstvo družbe slednjim že lep čas ne odgovarja na poslana vprašanja. Tudi tokrat za STA niso pojasnili, zakaj prihaja do novih menjav na čelu družbe in kdaj bo zaključena prenova Habakuka.

Terme Maribor so v letu 2020 ustvarile še vsega 1,5 milijona evrov prihodkov, štirikrat manj kot leto pred tem, leto pa zaključile s skoraj sedmimi milijoni evrov izgube.

Dogodki

Okoli 40 zaposlenih v hčerinski družbi Term Maribor HBP, ki so do začetka prenove pred letom in pol delali v hotelu Habakuk pod Pohorjem in so vse od takrat na čakanju, je vse bolj zaskrbljenih zaradi dogajanja v podjetju, so za STA povedali v sindikatu gostinstva in turizma. Po njihovih informacijah se te dni obeta nova menjava na čelu podjetja.