Search
Close this search box.

Zamude pri izdaji karantenskih odločb zaradi pomanjkanja kadra na MZ

Objavljamo seznam kontaktov za informacije o koronavirusu in odgovor ministrstva za zdravje, zakaj prihaja do zamud pri izdaji karantenskih odločb ter koliko oseb še čaka nanjo, koliko jih v karanteni zboli in kakšen je postopek izdaje odločbe.

Informacije glede karantenskih odločb na Ministrstvu za zdravje nudijo:

  • po telefonu izključno na številki 01 478 68 48 med 9.30 in 15.30 uro.
  • po e-pošti na naslovu: karantena.mz@gov.si.

Za zdravstvena priporočila in napotke pokličite Nacionalni inštitut za javno zdravje na telefonsko številko 01 2441 729, oglejte si njihovo spletno stran www.nijz.si.

Za postopke glede prehoda meje pokličite klicni center za koronavirus Policije na telefonsko številko 01 514 70 01, pišete lahko na e-mail: info.koronavirus@policija.si

Za konzularne zadeve pokličite na Ministrstvo za zunanje zadeve na telefonsko številko 01 478 20 10,

Glede turističnih bonov pokličite na Finančno upravo na telefonsko številko 08 200 1005.

Za več informacij o koronavirusu in ukrepih za odpravljanje gospodarskih ter socialnih posledic epidemije koronavirusa obiščite spletno stran https://www.gov.si/teme/koronavirus/.

Pri tem naj še omenimo, da je v sredo na ministrstvu za zdravje na izdajo karantenske odločbe čakalo preko 4000 predlogov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za karanteno. Kot so pojasnili za STA, do zamud prihaja, ker nimajo kadra, ki bi izdajal izključno karantenske odločbe, temveč to pripravljajo zaposleni ob svojem ostalem delu.

“Karantenske odločbe pripravljajo zaposleni na ministrstvu za zdravje, ki jih je za to delo pooblastil minister in imajo opravljen izpit iz splošnega upravnega postopka na sedmi stopnji. Vzpostavili smo sistem, po katerem karantenske odločbe izdajamo v skladu z določbami zakona o splošnem upravnem postopku,” so zapisali na ministrstvu.

Pojasnjujejo, da imajo ob poslabšanju epidemiološke situacije predvsem pri karantenskih odločbah, ki jih odredi NIJZ zaradi tveganih stikov z okuženo osebo, zamudo. “Na ministrstvu nimamo posebej zaposlenega kadra, ki bi izdajal karantenske odločbe, temveč smo to delo morali razdeliti na zaposlene, ki ga opravljajo ob svojem rednem delu,” so pojasnili.

Ministrstvo za zdravje je do ponedeljka izdalo skupno 80.630 karantenskih odločb, od tega jih je v minulem tednu izdalo 5600. V ponedeljek so imeli v obravnavi še 4700 predlogov NIJZ za izdajo karantenske odločbe, so pojasnili za STA.

Po podatkih NIJZ med tistimi, ki jim epidemiologi odredijo karanteno zaradi tveganega stika s potrjeno okuženo osebo, zboli približno devet odstotkov, doslej 539 oseb.

Bolje pa gre ministrstvu pri izdajanju karantenskih odločb na mejah, saj za izdajo posamezne odločbe potrebujejo manj kot pet minut. Kot so zapisali v odgovoru na vprašanje poslanca Predraga Bakovića (SD) glede obremenjenosti policistov na meji, v ta namen zagotavljajo “dovolj veliko število javnih uslužbencev, ki izdajajo odločbe, z namenom, da bi bil postopek izdaje odločb kar najhitrejši”.

Izpostavili so, da se je poskušalo pri izdaji odločb o odreditvi karantene pri prestopanju meje uvesti čimbolj preprosto informacijsko rešitev, z namenom, da se policiste čim manj obremenjuje. Trenutna informacijska rešitev po navedbah ministrstva za zdravje tako “omogoča optimalen način izdajanja odločb o karanteni. V obdobju od 20. avgusta do 3. septembra je povprečni čas od podane zahteve za izdajo odločbe o karanteni do vrnitve izdane odločbe o karanteni na mejnem prehodu znašal manj kot pet minut pri več kot 8500 izdanih odločbah”.

VIR: STA, www.gov.si

Objavljamo seznam kontaktov za informacije o koronavirusu in odgovor ministrstva za zdravje, zakaj prihaja do zamud pri izdaji karantenskih odločb ter koliko oseb še čaka nanjo, koliko jih v karanteni zboli in kakšen je postopek izdaje odločbe.