Zaloge krvi na spodnjih mejah, krvodajalci so lahko tudi prebolevniki in cepljeni proti covidu-19

Trenutno so zaloge krvi v Sloveniji na spodnjih mejah, saj zdravstveni sistem prehaja v normalno delovanje in se potrebe po krvi povečujejo, so za STA pojasnili na zavodu za transfuzijsko medicino. Posameznik lahko daruje kri štiri tedne po tem, ko preboli covid-19, cepljeni proti covidu-19 pa že dan po cepljenju, so dodali.

Na zavodu za transfuzijsko medicino prosijo krvodajalce, naj se še naprej odzivajo na vabila oz. se sami prijavijo na odvzem krvi tako, da jih pokličejo in se dogovorijo o dnevu in uri prihoda. Informacije in kontaktne številke so dostopne na njihovi spletni stran.

Bolniki sicer tudi v času epidemije covida-19 potrebujejo kri. Kot navajajo na zavodu, so imeli le v prvem epidemičnem valu znižane potrebe po krvi, nato pa so bile le nekoliko nižje kot sicer.

Ob tem se je transfuzijska služba skupaj z Rdečim križem morala prilagoditi in spremeniti organizacijo krvodajalskih akcij in izvedbo odvzemov krvi. Zaradi varovanja zdravja krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja širjenja okužb so uvedli številne zaščitne ukrepe, med katerimi je bil najbolj zahteven ukrep telefonsko naročanje krvodajalcev na odvzem in hkratno preverjanje ustreznosti za darovanje krvi, so so pojasnili.

Zaradi tega so imeli bistveno nižji odstotek odklonjenih krvodajalcev. Kljub manj prijavljenim krvodajalcev pa je bilo število odvzemov le nekoliko manjše kot predhodno leto, so dodali in se v imenu bolnikov kot tudi transfuzijske službe zahvalili vsem krvodajalcem za darovano kri.

Tisti, ki so preboleli covid-19, lahko darujejo kri štiri tedne po prebolelem covidu-19, če so zdravi. Po cepljenju z najpogosteje uporabljenimi cepivi v Sloveniji – Pfizer in BioNTech, Moderna in AstraZeneca – pa lahko krvodajalci darujejo kri že 24 ur po cepljenju, če niso imeli kakšnih neželenih učinkov, so še pojasnili.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije