Search
Close this search box.

Zagon turizma: Počivalšek s hrvaškim ministrom o protokolu za prehod meje

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Po torkovi večerni vladni odločitvi lahko vrata znova odprejo knjižnice, galerije in muzeji, znova so mogoče tudi storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarske storitve. Mnogim se sicer čez noč ni uspelo zorganizirati in zagotoviti vse potrebne zaščitne opreme, da bi zjutraj lahko dejansko odprli vrata. V porodnišnicah pa je pri porodih znova dovoljena prisotnost spremljevalca po izbiri porodnice, pri čemer porodnica in spremljevalec ne smeta biti pozitivna na novi koronavirus ali imeti znake, ki bi kazali na bolezen. Prav tako bo moral spremljevalec upoštevati higienske ukrepe in varnostno razdaljo ter uporabljati zaščitno opremo.

LJUBLJANA – Po rahljanju omejevalnih ukrepov za zajezitev epidemije bo vlada tudi danes na mizi imela načrt sproščanja še nekaterih drugih ukrepov. Gre za presojo o odpravi nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev drugih dejavnosti. Prav tako jo čaka obravnava poročil ministrstev o nakupih zaščitne opreme. Poročilo o zagotavljanju zaščitne opreme ter o stanju opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade so pripravili na gospodarskem ministrstvu in vanj vključili tudi poročila ministrstev za zdravje, za zunanje zadeve in za obrambo ter zavoda za blagovne rezerve.

LJUBLJANA/ZAGREB – Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za turizem Gari Cappelli se bosta srečala v Zagrebu in govorila o možnostih za delovanje turizma v času izbruha koronavirusa. Počivalšek se zavzema za opredelitev standardov za turistične storitve in za določitev protokola za prehod meje med Slovenijo in Hrvaško.

SVET

WASHINGTON – V ZDA so do torka zvečer našteli več kot milijon primerov okužb z novim koronavirusom in 58.335 smrti zaradi bolezni covid-19. Mrtvih je sedaj več, kot je umrlo ameriških vojakov v vietnamski vojni. Ameriški predsednik Donald Trump sicer meni, da bo novi koronavirus izginil sam po sebi, tudi brez cepiva.

BRASILIA – V Braziliji so zabeležili že več kot 5000 smrtnih žrtev novega koronavirusa, je v torek sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Tudi ta država je po številu smrtnih žrtev covida-19 prehitela Kitajsko, kjer se je začel širiti smrtonosni virus. Število potrjeno okuženih se je medtem v Braziliji zvišalo na 71.886. Strokovnjaki sicer domnevajo, da je pravo število okuženih v tej državi z 210 milijoni prebivalcev med 12- in 15-krat višje.

BERLIN – V Nemčiji skoraj vsak drugi nasprotuje odprtju meja v Evropi v času poletnih počitnic. 48 odstotkov vprašanih v javnomnenjski raziskavi nemške tiskovne agencije dpa se je tako zavzelo, da bi prepoved vstopa za turiste, ki so jo uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa, obveljala tudi letos poleti.

ŠPORT

TOKIO – Japonski premier Shinzo Abe je v nagovoru pred parlamentom dejal, da bo nemogoče gostiti olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, če ne bo nadzora nad pandemijo novega koronavirusa, poročajo japonski mediji. “OI moramo pripraviti tako, da bo svet videl, da smo v resnici dobili bitko proti novemu koronavirusu,” je povedal Abe. “Drugače bo težko pripraviti OI,” je dodal na vprašanje opozicije, če bo Tokio pripravljen na organizacijo OI, ki so bile z letošnjega prestavljene na naslednje leto med 23. julijem in 8. avgustom.

LJUBLJANA – Olimpijski komite Slovenije (OKS) je v okviru izobraževalnih kampov, ki potekajo prek video povezave, kandidatom za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu in njihovim trenerjem skupaj s strokovnjaki predstavil zdravstveno problematiko in način dela tudi v času do iger, ki so na programu med 23. julijem do 8. avgustom 2021. Sodelovali so člani medicinske ekipe OKS, ki bo športnikom zagotavljala zdravstveno varstvo na OI in v celotnem pripravljalnem obdobju.

MADRID – Španski poklicni športniki bodo lahko začeli treninge 4. maja, tudi nogometaši v prvi ligi, je sinoči sporočila španska vlada ob napovedi omilitve ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa. V začetku maja bodo tako treninge pričeli športniki in tudi nogometaši v eni najprestižnejših lig na svetu, vendar posamično in z upoštevanjem ukrepov zdravstvene stroke.

KÖLN – Kolesarska dirka po Nemčiji je naslednja kolesarska dirka na seznamu dirk, ki letos ne bodo izpeljane zaradi pandemije novega koronavirusa. Organizatorji dirke so v torek sprejeli odločitev o odpovedi, potem ko je nemška vlada prepoved množičnih zbiranj podaljšala do 31. avgusta. Letošnje dirke ne bodo prelagali oziroma nadomeščali.

PARIZ – Izvršni odbor francoske nogometne lige (LFP) bo o usodi letošnje sezone razpravljalo v četrtek. Francoski predsednik vlade Edouard Philippe je v torek v parlamentu dejal, da vsaj do septembra ne bodo dovoljene prireditve z več kot 5000 ljudmi in s tem med drugim ne bo moč nadaljevati domačih poklicnih lig, vključno z nogometno.

Dogodki