Search
Close this search box.

Zadnji festivalski vikend v Kompleksu bo v znamenju literature in glasbe

Zadnji festivalski vikend bo v Kompleksu branje nove pesniške zbirke Anje Golob, zvečer pa bo koncert domačega kitarista Andreja Ofaka in Oskarja Kolarja.

Zadnji festivalski vikend bo namenjen literaturi in glasbi. Ob 19:00 se bo v domačem Kompleksu ob 19:00 odvilo branje četrte samostojne pesniške zbirke Anje Golob. Njeno delo je bilo v Sloveniji brano šele dvakrat, torej bo to tretje branje v Sloveniji in prvo branje na Koroškem. Svojo pesniško zbirko je izdala v samozaložbi Maribor. Nekaj sedežev je še prostih, tokrat pa bo vstopnina znašala simbolična 2 €.

Bere za proslavo anja gol
ob TRETJIČ jav
no celo knjigo v
kompleks
ni kompleks
ovi dvor
ani na ravna
h na koroške
m

trideset novih pesmi ena
za drugo brez mikro
fona v šibki bleščavi luči
pred pet
desetimi ljudmi

ker kultura ni zastoj
n so v prodaji kar
te po simbolični ce
ni 2 evra število se
dežev je omejeno omejeno knjige
bodo naprodaj pred in po
branju
izklop
ite mobitele hva
la

Ob 21:00 sledi koncert kitarista Andreja Ofaka, tokrat v duetom s kontrabastistom Oskarjem Kolarjem: “The Echoes of River Drava”/”Odmevi reke Drave”, ki je bil na Jezzetni album leta 2017.
Mojca Maljevac je o Odmevih reke Drave povedala: “Odmevi reke Drave oz. The Echoes of river Drava prinaša najrazličnejša glasbena doživetja, ki s svojo drugačnostjo izstopajo iz ustaljenih okvirov in inovativno odsevajo notranje pokrajine človeka.”

“Glasbeni premisleki, vključeni na album, so zato predvsem iskanja človeka, ki zna preživeti čas v naravi izključno sam s seboj, daleč od soljudi, zaradi česar gre za drzen projekt, po katerem bodo posegli le tisti, ki se resnice ne bojijo, pa čeprav ta kdaj izredno boli, vendar pri tem ne gre pozabiti, da so lepot deležni vsi, ki upajo prestopiti ovire,” pa je o glasbenem delu povedala Nina Novak (Jazzetna).

“Okolje je vplivalo na moje lastne kompozicije.” – Andrej Ofak (kitara)

Andrej Ofak (kitara )
“Poleg neštetih glasbenih vplivov na umetnika vplivajo tudi zvoki in vibracije iz okolja, iz katerega prihaja, in če zna to vplesti v svoja dela, ga to neizogibno zaznamuje in dela originalnega. To je dobra stvar. Najbolj na nas vplivajo tisti, ki so nam najbliže. Prihajam iz Dravograda, majhnega mesta ob Dravi. Že kot otroka me je oče pogosto peljal s seboj na ribolov, v najstniških letih smo se ob zvokih petja in kitare tam družili z vrstniki ter spoznavali lepote in nevarnosti življenja. V študijskih letih pa sem se tja zatekal bolj zaradi miru in samote, kar mi je pomagalo še bolje resonirati z naravo in klasično glasbo, ki sem jo takrat študiral. Hkrati je okolje vplivalo na moje lastne kompozicije. Tako so nastali Odmevi reke Drave.​” (Večer, Melita Forstnerič Hajnšek, 15. 1. 2018)

Oskar Kolar (kontrabas)
Oskar je študent na Jazz konzervatoriju v Celovcu, kljub temu pa navdih jemlje iz klasične in popularne glasbe ter iz modernih skladateljev. Igral je v različnih glasbenih zasedbah rocka, popa, soula, bluza in jazza. Trenutno aktivno sodeluje pri Pihalnem orkestru Rudnika Mežica in Big bandu Radlje.

Dogodki

Zadnji festivalski vikend bo v Kompleksu branje nove pesniške zbirke Anje Golob, zvečer pa bo koncert domačega kitarista Andreja Ofaka in Oskarja Kolarja.