Začenja se Slovenjgraško poletje 2022

Z občinsko proslavo ob dnevu državnosti se drevi v Slovenj Gradcu začenja Slovenjgraško poletje 2022. Do 14. julija bo v atriju graščine Rotenturn oz. v primeru slabega vremena v tamkajšnjem kulturnem domu več nastopov glasbenih in folklornih skupin ter uličnih gledališč, napovedane so predstave za otroke in trije večeri letnega kina.

Slovenjegraško poletje se bo danes ob 20. uri začelo s proslavo ob dnevu državnosti, na kateri bo slavnostni govornik domačin in novi poslanec v DZ Dušan Stojanovič. V programu prireditve bo nastopil Pihalni orkester Slovenj Gradec z gostjo Ireno Vrčkovnik.

V prihodnjih treh tednih bodo v okviru glasbenega dela Slovenjgraškega poletja nastopili še Music For The Future Orchestra, Ditka & Band, Dan D in zasedba Cherry Wine – Amy Winehouse Tribute Band.

V projektu Music For The Future Orchestra pod vodstvom dirigentke Olge Khoma nastopajo mladi glasbeniki iz Ukrajine skupaj s Slovenskim mladinskim orkestrom, ki je pomagal pri evakuaciji glasbenikov ob izbruhu vojne v Ukrajini in jim omogočil, da nadaljujejo s svojim poslanstvom. Mladi glasbeniki bodo v Slovenj Gradcu nastopili 30. junija.

Tudi letos bo na odru Slovenjegraškega poletja gostoval Festival Folkart, ki v koroško mesto prihaja 1. julija. Predstavila se bo brazilska skupina Flor Ribeirinha, ki jo je leta 1993 ustanovil Domingas Leonor v skupnosti Sao Goncalo Beira Rio. Skupina vpleta v nastope nalezljiv ritem, usklajen in zaznamovan z utripom glasbe in petja, so sporočili iz Kulturnega doma Slovenj Gradec.

Na odru atrija graščine Rotenturn bo gostoval tudi mednarodni Festival Ana Desetnica. V soboto, 2. julija, se bosta predstavili Gledališče Ane Monro s predstavo Zadnji ulov, ki med drugim vključuje igralce na hoduljah, in češko gledališče Bratri v tricku s predstavo Smučarska odiseja.

Otroke bodo 2. julija zabavali klovni Teatra Cizamo s predstavo Pazi kaktusss! in 9. julija Gledališče Makarenko z lutkovno predstavo Picko in Packo. Slovenjgraško poletje bodo od 12. do 14. julija zaključile predstave v letnem kinu.