Začenja se dovoz hlodovine za letošnjo koroško licitacijo najboljšega lesa

Priprave na novo licitacijo vrednejšega lesa na Koroškem, ki je največja v tem delu Evrope, so v polnem teku. V torek uradno začenjajo z dovozom hlodovine, Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline pa glede na izražen interes pričakuje še eno dobro licitacijo. Lani je skupna vrednost licitacije presegla tri milijone evrov.
Začenja se dovoz hlodovine za letošnjo koroško licitacijo najboljšega lesa

Glede na zanimanje lastnikov gozdov in kupcev Jeromel pričakuje vsaj približno tako velik odziv, kot je bil na lanski licitaciji. “Zanimanje za ta les je zelo veliko, ker ga enostavno na trgu ni dovolj,” je za STA dejal Jeromel.

Pričakuje, da bo na letošnji 17. licitaciji vrednejših sortimentov lesa največ ponudb in tudi zanimanja za hrast in kvalitetne javorje, hkrati letos ugotavlja izredno veliko zanimanja za iglavce.

Dovoz hlodovine na zemljišče ob Podgorski cesti pri Slovenj Gradcu, v neposredni bližini poslovne enote Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge, bo potekal od 3. do 18. januarja. Ogledi za kupce bodo potekali od 25. januarja do 7. februarja do 10. ure, ko se bo začelo tudi javno odpiranje ponudb. Takrat se namreč izteče rok za oddajo ponudb. Dan odprtih vrat licitacije, ko razglasijo rezultate, je predviden za 22. februar.

Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline licitacijo organizira v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije, licitacija pa je že večkrat doslej postregla z rekordi.

Tako je bilo tudi lani, ko je najvišjo ceno dosegel hlod gorskega javorja rebraša iz državnih gozdov v Kočevskem Rogu, za katerega je kupec iz Italije ponudil kar 23.800 evrov po kubičnem metru oz. 47.838 evrov za celotni hlod. To je bil nov absolutni rekord licitacij.

Sicer pa je skupno 836 lastnikov lani na licitacijo pripeljalo 6354 hlodov v skupni količini dobrih 6843 kubičnih metrov lesa. Ponudbe je oddalo rekordnih 56 kupcev, od tega 22 iz Slovenije.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije