Search
Close this search box.

Začenja se deveta sezona projekta Varno na kolesu

Z novim šolskim letom se v slovenske šole vrača tudi program Varno na kolesu, največji kolesarski projekt za osnovnošolce v Sloveniji.

Kot so sporočili organizatorji, je od leta 2012 združil že več kot 26.000 šolarjev in šolark iz več kot 250 slovenskih osnovnih šol ter tudi letos nadaljuje svojo pot ozaveščanja o varnosti v prometu.

“Mladi kolesarji in kolesarke se bodo v sklopu inovativnih, tematskih in zabavnih nalog spoznavali s cestnoprometnimi predpisi, se s pomočjo zanimivih kolesarskih aktivnosti pripravljali na varno vključitev v promet in se obenem še potegovali za privlačne praktične in denarne nagrade.”

Naloge so kot v preteklih letih razdeljene na dva sklopa, prvi je namenjen petošolcem, ki bodo v letošnjem šolskem letu opravljali kolesarski izpit (RAZPIS A) in vsem ostalim učencem od 1. do 9. razreda (RAZPIS B).

Poleg ozaveščanja o varnosti v prometu program letos postavlja v ospredje tudi pomen kolesa kot trajnostnega prevoznega sredstva. Organizatorji želijo v čim večjem številu spodbuditi mlade, da svoj prosti čas preživljajo aktivno in z ozirom na okolje. “Učenci, ki se bodo v letošnjem šolskem letu pripravljali na kolesarski izpit, bodo analizirali nevarne točke v svojem kraju, predstavljali pozitivne primere kolesarjenja v svoji občini in na kreativen način razmišljali o različnih prometnih situacijah. Vsi ostali učenci pa bodo pripravljali ukrepe in priporočila za odpravo prometnih pomanjkljivosti v šolski okolici ter v svojem prostem času na kolesu nabirali kilometre za svojo šolo” so povedali organizatorji projekta.

Programu Varno na kolesu se lahko pridružijo vse osnovne šole, in sicer s prijavo prek spletnega obrazca do 15. septembra 2020.

Za trud, uspešno opravljene naloge in aktivno ozaveščanje o varnosti v prometu bodo sodelujoče šole nagrajene v maju 2021, ko bo potekala slavnostna razglasitev zmagovalcev. Vse novice o kolesarskih aktivnostih
in poteku letošnjega programa bodo na voljo na spletni strani in Facebook profilu.

VIR: Varno na kolesu

Dogodki