Search
Close this search box.

Začenja se akcija cepljenja lisic – kaj storiti, če najdete vabo?

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin danes pričenja s spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do konca junija. Polaganje vab se bo izvajalo v 50 km pasu ob meji s Hrvaško, kar zajema tudi del Koroške.

Vabe bodo odmetavali z višine 300 m s pomočjo posebej prirejenih letal, ki bodo vzletala z naslednjih letališč: Letališče Jožeta Pučnika – Ljubljana, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto. Po potrebi bodo vključena tudi letališča v Slovenj Gradcu, Celju in Divači.

Akcija cepljenja lisic se izvaja dvakrat letno: spomladi (maja in junija) in jeseni (oktobra in novembra). V vsaki akciji se položi 380.000 vab, in sicer je na kvadratni kilometer položenih od 22 do 26 vab. Cilj položenih vab je aktivna zaščita populacije lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja rezervoar stekline, ter tako preprečiti širjenje bolezni in postopno izkoreninjenje. Letno namreč v svetu še vedno umre okoli 55.000 ljudi zaradi stekline, večinoma so to otroci.

Vaba za cepljenje lisic proti steklini je sestavljena iz zunanjega ovoja in kapsule s cepivom. Zunanji ovoj je namenjen privabljanju lisic. Vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker (tetraciklin).

Uprava ob tem opozarja, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in naj o tem poučijo tudi otroke. Če vabo najdejo na svojem dvorišču ali vrtu, naj jo primejo z vrečko in odvržejo v najbližji grm ali odnesejo na najbližjo veterinarsko postajo.

Če vsebina vabe pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom ter obiskati zdravnika oz. najbližjo antirabično ambulanto. Stik z vabo se namreč obravnava kot ugriz stekle živali.

Leta 1988, ko je Slovenija začela izvajati peroralno cepljenje lisic proti steklini, je bilo ugotovljenih 1067 primerov stekline. Po uvedbi letalskega polaganja vab pa je število pojavov bolezni drastično upadlo. Zadnji primer silvatične stekline je bil ugotovljen v Sloveniji januarja 2013, in sicer pri lisici.

Dogodki