Search
Close this search box.

Začasno denarno nadomestilo vsem, ki so zaposlitev izgubili v obdobju epidemije

Ste zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali zaradi izteka pogodbe o zaposlitvi za določen čas postali brezposelni 13. marca ali kasneje? Če niste upravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost po Zakonu o urejanju trga dela, lahko uveljavljate začasno denarno nadomestilo plače na podlagi sprememb interventnega zakona.

Spremembe in dopolnitve Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic (Uradni list RS, 61/2020) so začele veljati 1. 5. 2020.

Višina nadomestila

Začasno denarno nadomestilo plače se vam prizna v mesečnem znesku 513,64 EUR (bruto), od prvega dne brezposelnosti za obdobje trajanja začasnih ukrepov. V obdobju, za katerega vam je priznano, ste vključeni v obvezna socialna zavarovanja, enako kot prejemniki denarnega nadomestila za brezposelnost. 

Upravičenost do nadomestila

Začasno denarno nadomestilo plače lahko uveljavljate, če:

  • ste postali brezposelni 13. 3. 2020 ali kasneje zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali zaradi izteka pogodbe o zaposlitvi za določen čas,
  • ste bili pred 13. 3. 2020 na podlagi delovnega razmerja vključeni v obvezna socialna zavarovanja v Republiki Sloveniji (pri čemer niste upravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost po Zakonu o urejanju trga dela),
  • ste prijavljeni v naši evidenci brezposelnih oziroma se prijavljate v omenjeno evidenco hkrati z uveljavljanjem pravice do začasnega denarnega nadomestila. 
Foto: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Začasno nadomestilo lahko pridobijo tudi tuji državljani iz držav, ki niso članice EU, Evropskega gospodarskega prostora ali Švicarske konfederacije, če izpolnjujejo vse zakonske pogoje, med njimi pogoje za prijavo v evidenco brezposelnih pri slovenskem Zavodu.

Začasnega nadomestila ne morete uveljavljati pred prijavo v evidenco brezposelnih. Prijavite se potem, ko niste več v delovnem razmerju,najhitreje prvi naslednji dan po prenehanju delovnega razmerja.

Vlogo za začasno denarno nadomestilo lahko oddate sočasno z vlogo za prijavo v evidenco brezposelnih. Če nam vlogo za začasno nadomestilo oddate predčasno, še pred prijavo v evidenco brezposelnih, bomo vlogo šteli za predloženo z dnem vaše prijave v evidenco brezposelnih. 

Začasnega denarnega nadomestila plače ne morete uveljavljati, če ste upravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost po Zakonu o urejanju trga dela.

Oddaja vloge za začasno nadomestilo

Začasno denarno nadomestilo uveljavljate z vlogo, ki nam jo predložite v obdobju trajanja začasnih ukrepov.Obvezno priložite kopijo odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali kopijo pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Obrazec vloge si lahko natisnete z naše spletne strani ali ga prevzamete zraven predalčnikov (poštnih nabiralnikov) na eni naših lokacij.

Vlogo za začasno denarno nadomestilo oddate:

  • Po elektronski pošti (brez kvalificiranega digitalnega potrdila) na naslov glavne pisarne naše Centralne službe: gpzrsz@ess.gov.siObrazec mora biti v celoti izpolnjen, podpisan in poskeniran, skupaj s podpisano in poskenirano prilogo (kopijo odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali kopijo pogodbe o zaposlitvi za določen čas).
  • Po navadni pošti na naslov naše Centralne službe (Zavod RS za zaposlovanje, Centralna služba, Rožna dolina, Cesta IX/6, 1000 LJUBLJANA) ali v poštni nabiralnik (predalčnik) na najbližji območni službiObrazec mora biti v celoti izpolnjen in podpisan, skupaj s podpisano prilogo (kopijo odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali kopijo pogodbe o zaposlitvi za določen čas).

Vir: ess.gov.si