Search
Close this search box.

Za zdaj na Koroškem kljub izraženim prizadevanjem in željam v regiji še ne bodo vzpostavljali lesnega centra

Družba Slovenski državni gozdovi je v okviru postopka iskanja potencialnih investitorjev v lesne centre v zavezujočo fazo postopka sprejela dve vlogi. Imen potencialnih investitorjev za zdaj ne razkrivajo, so pa za STA pojasnili, da bo predvidoma eden od lesnih centrov vzpostavljen na območju Ormoža, drugi pa na območju Osankarice na Pohorju.

Družba Slovenski državni gozdovi je novembra lani objavila javni poziv za sodelovanje strateških partnerjev pri vzpostavitvi lesnopredelovalnih centrov. V roku, ki se je iztekel 31. januarja letos, je prejela sedem ponudb različnih potencialnih investitorjev.

Za dve od teh ponudb so se odločili, da ju vključijo v drugo, to je zavezujočo fazo poziva. Kot so odločitev pojasnili v družbi, so ponudbe ocenjevali po merilih iz razpisa, dodatno pa so upoštevali še kriterije po vsebini za razvrstitev med pomembne naložbe v lesnopredelovalno industrijo, kot jih je prepoznalo gospodarsko ministrstvo in ki ali povečujejo količino predelave polizdelka iz lesa ali pa uvajajo inovativne oblike in tehnologijo predelave lesa.

Dodatno sta obe vlogi izkazali tudi zadostnost razpoložljivega kapitala v primeru nepričakovanih podražitev.

V Slovenskih državnih gozdovih zaradi trenutne faze postopka imen potencialnih partnerjev ne morejo razkriti, so pa pojasnili, da bo predvidoma eden od lesnih centrov vzpostavljen na območju Ormoža, drugi pa na območju Osankarice na Pohorju.

V prvem centru je predvidena vzpostavitev proizvodnje polizdelkov, to je lepljenih nosilcev, ki jih trenutno potencialni strateški partner za potrebe vgradnje v svoj končni proizvod kupuje na trgu oz. uvaža iz tujine, proizvodnja pa se bi lahko vzpostavila v roku od treh do šestih mesecev.

Drugi potencialni strateški partner pa vzpostavlja novo proizvodnjo vezanih plošč z najsodobnejšo tehnologijo luščenja in proizvodnega procesa, so navedli v Slovenskih državnih gozdovih.

Trenutno poteka usklajevanje družbeniške pogodbe, pred podpisom pogodbe pa morajo Slovenski državni gozdovi pridobiti še soglasje nadzornega sveta in nato še soglasje skupščine, to je vlade.

Za vzpostavitev obeh lesnih centrov bodo Slovenski državni gozdovi predvidoma skupaj investirali od 2,5 do tri milijone evrov, končni znesek za posamezno projektno podjetje pa bodo usklajevali v pogajanjih s posameznim strateškim investitorjem za družbeniško pogodbo.

Pričakujemo, da bosta projektni podjetji, v katerih bo imel izbrani partner večinski lastniški delež, ustanovljeni najkasneje do konca leta 2022. Proizvodnja bi se lahko vzpostavila v roku šestih do 18 mesecev, so navedli v družbi Slovenski državni gozdovi.

Neporabljen znesek do razpoložljivih 7,4 milijona evrov se bo skupaj z zneskom, predvidenim v vzpostavljanje lesnih centrov za leto 2023, ki bo znašal 3,76 milijona evrov, prenesel v naslednji javni poziv za lesne centre, ki ga bo družba Slovenski državni gozdovi predvidoma objavila v prvem četrtletju prihodnjega leta, so še pojasnili v družbi.

Slovenski državni gozdovi so ob lanski objavi poziva izrazili pričakovanje, da se bodo v Sloveniji v prihodnjih letih oblikovali vsaj štirje lesni centri, predvidoma na območjih Dolenjske, Štajerske, Notranjske in Koroškem, in sicer ob predhodno izvedenih študijah izvedljivosti in ekonomske upravičenosti.

Med ponudbami, ki so jih glede na ocenjevanje sprejeli v drugo fazo tokratnega postopka, torej ni dveh ponudb, ki so jih prejeli s Koroške. To pomeni, da za zdaj na Koroškem kljub izraženim prizadevanjem in željam v regiji še ne bodo vzpostavljali lesnega centra, imajo pa potencialni investitorji možnost, da se prijavijo na naslednji javni poziv.

Po poročanju časnika Večer sta s Koroške na prvi poziv ločeni nezavezujoči ponudbi oddali podjetji Lesoteka s sedežem v Slovenj Gradcu in radeljsko podjetje Gašper Okna in vrata.

Družba Slovenski državni gozdovi je v okviru postopka iskanja potencialnih investitorjev v lesne centre v zavezujočo fazo postopka sprejela dve vlogi. Imen potencialnih investitorjev za zdaj ne razkrivajo, so pa za STA pojasnili, da bo predvidoma eden od lesnih centrov vzpostavljen na območju Ormoža, drugi pa na območju Osankarice na Pohorju.