Search
Close this search box.

Za vodenje KGZS pričakovati boj Podobnika in Žvegliča

V ponedeljek se bo na ustanovni seji sestal svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), ki bo po pričakovanjih izbral tudi novo vodstvo. Za mesto predsednika naj bi se pomerila prvak SLS Marjan Podobnik ter kmečki sindikalist in nekdanji poslanec SLS Roman Žveglič, pri čemer je pričakovati napeto tekmo.

Na volitvah v svet KGZS, ki so potekale konec septembra oz. v začetku oktobra, je od 41 mest v skupini fizičnih oseb Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza prejelo 15. Po šest mest bosta imela v novem svetu KGZS Društvo Forum za kmetijstvo in podeželje SDS ter Društvo slovenski kmet, pet pa Kmečka lista – Društvo za kmetijstvo in razvoj podeželja.

Trije mandati so pripadli Društvu članov sindikata kmetov, po eden pa Listi zadružnikov – društvo za razvoj zadružništva in kmetijstvo, Kmečkemu društvu Nova Slovenija, Govedorejskemu društvu Dobrepolje-Struge, Ribnica, Velike Lašče, Listi Janeza Erjavca, Listi Dejana Kuharja in Zvezi govedorejcev Pomurja.

V skupini pravnih oseb je bil izvoljen tudi predsednik SLS Marjan Podobnik, ki je kandidat Društva SKZ – Slovenska kmečka zveza za predsednika zbornice. Kot so na svojih spletnih straneh takrat zapisali v stranki, ima Podobnik skupaj z izvoljenimi člani Društva SKZ – Slovenske kmečke zveze za pravne osebe in koalicijskimi partnerji zagotovljeno absolutno večino.

Slovenska kmečka zveza bo k sodelovanju za prihodnje vodenje zbornice povabila predstavnike vseh izvoljenih list, saj smo prepričani, da le s sodelovanjem in enotnim nastopom lahko zagotovimo boljšo prihodnost slovenskemu kmetu, kmetijstvu, podeželju in vsem članom zbornice,” so dodali.

Da Podobnikovo imenovanje za predsednika sveta KGZS ni vnaprej zagotovljeno, pa meni skupina novoizvoljenih svetnikov, ki želi, da zbornico vodi kmet in ne predsednik politične stranke, je poročal časnik Dnevnik.

Za tekmeca Podobniku je skupina najprej predlagala Roka Sedminka, a je na koncu ocenila, da je edini, ki lahko premaga prvaka SLS ter zbornico “vodi pokončno in po zdravi kmečki pameti”, Žveglič.

Ta je za Dnevnik dejal, da bi bilo nehigienično, če bi največjo nevladno kmetijsko organizacijo vodil prvak politične stranke.Marjan Podobnik za nameček ni kmet, osebno mu tudi popolnoma nič ne zaupam, kajti še vse, česar se je lotil, je zamočil,” je dodal. Če bo Žveglič, ki je svetnik KGZS postal na listi Društva članov sindikata kmetov, izvoljen, namerava funkcijo opravljati poklicno.

Žvegliča naj bi poleg kmečkega sindikata, katerega podpredsednik je, podpirali tudi svetniki Kmečke liste Petra Vriska, Društva slovenski kmet in cerkveni predstavniki. “Sodelovanje ponujam vsem. Nikomur ničesar ne obljubljam, nikomur z ničimer ne grozim, od nikogar ne zahtevam, da bi moral po koncu glasovanja fotografirati glasovnico in mi jo pokazati, kot to počne nasprotna stran,” je za Dnevnik še poudaril Žveglič.

Podobnik pa je za časnik ocenil, da Žveglič dobro pozna razmere v slovenskem kmetijstvu, vendar je nezanesljiv in ne more ogroziti zmage koalicije pod vodstvom Društva Slovenska kmečka zveza, kjer bo za predsednika kandidiral on ali pa mladi ekološki kmet Žiga Kršinar.

V primeru izvolitve bo Podobnik pooblastila predsednika SLS prenesel na podpredsednike in na druge člane vodstva, je napovedal. “V tem primeru nameravam predlagati kongres SLS za izvolitev novega predsednika. Med kandidati za vsaj začasnega predsednika poleg vidnih članov vodstva SLS vidim predvsem Štefana Domeja in Franca Kanglerja, srednjeročno pa nekoga bliže tridesetim kot štiridesetim letom,” je še dodal.

Svet KGZS je najvišji organ zbornice, ki je sestavljen iz voljenih predstavnikov fizičnih in pravnih oseb. Vodijo ga predsednik in dva podpredsednika, zdajšnji predsednik je Cvetko Zupančič, podpredsednika pa Marjan Golavšek in Branko Tomažič.

V ponedeljek se bo na ustanovni seji sestal svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), ki bo po pričakovanjih izbral tudi novo vodstvo. Za mesto predsednika naj bi se pomerila prvak SLS Marjan Podobnik ter kmečki sindikalist in nekdanji poslanec SLS Roman Žveglič, pri čemer je pričakovati napeto tekmo.