Search
Close this search box.

Za sanacijo plazu v Podgorju odgovoren lastnik zemljišča. Cesta ostaja zaprta (FOTO)

O tem, da je včeraj, 21. 11. 2019, po deveti uri zjutraj, v Podgorju, na območju MO Slovenj Gradec, reko Suhodolnico zajezil večji zemeljski plaz, voda pa se je razlila po travnikih in začela ogrožati bližnje stanovanjske hiše, smo že poročali.

FOTO: Peter Dren

Naj spomnimo, da so z delovnim strojem reko že včeraj preusmerili nazaj v strugo, ker pa gre za velike količine zemlje, bo potrebna večja sanacija, o čemer so bile včeraj obveščene pristojne službe, MO Slovenj Gradec ter podjetje VGP Drava Ptuj. Na kakšen način se bodo lotili sanacije in kako dolgo bo trajala, smo najprej preverili na MO Slovenj Gradec, kjer so nam povedali, da je za vodotoke odgovorno podjetje VGP Drava Ptuj, od koder so nam danes poslali elektronsko sporočilo, v katerem navajajo, da je za sanacijo odgovoren lastnik zemljišča.

FOTO: Peter Dren

Mestna občina Slovenj Gradec obvešča uporabnike lokalne ceste od Podgorja proti Razborju, da je cesta na odseku Spodnja vas – odcep Velunja zaradi plazu zaprta. Uporabnike prosijo za razumevanje, o umiku zapore pa bodo obveščeni.

» Zadevo smo si včeraj ogledali na terenu in o ugotovitvah obvestili upravljavca vodotokov – Direkcijo RS za vode (DRSV). Gre za plaz, ki se je sprožil zaradi nasipavanja terena. Lastnik zemljišča, na katerem se je nasipavanje izvajalo in s katerega je ta material zdrsel v dolino in zajezil Suhodolnico, je sam interventno pristopil k odpiranju pretočnosti. “Povzročitelj” mora tudi zagotoviti, da splazeni material odstrani iz struge Suhodolnice in jo povrne na prvotno traso. Prav tako si mora za končno sanacijo struge Suhodolnice na obravnavanem odseku najprej pridobiti ustrezno tehnično dokumentacijo in nanjo vodno soglasje, nato pa zadevo urediti v skladu z njo,« pojasnjujejo v podjetju VGP Drava Ptuj.

FOTO: Peter Dren

Hkrati pa so nas napotili na upravljalca vodotokov, torej na Direkcijo RS za vode. Njihov odgovor še čakamo.

“Gre za plaz, ki se je zgodil na zasebnem zemljišču, kjer je investitor zasipal globačo. Želel je narediti deponijo za les in sekance, vendar se je na žalost zaradi neupoštevanja vseh tehničnih navodil sprožil plaz. Začasno smo bili primorani zapreti cesto za ves promet. Organizirali smo 24-urno stražo gasilcev, namestili protipoplavno zaščito in očistili strugo. Jutri bo geomehanik podal nadaljnja navodila,” pa je na Facebook profilu pojasnil župan Tilen Klugler.

Dogodki