Za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece ni razlogov

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da za prekinitev uporabe cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca ni razlogov. Do prekinitve uporabe tega cepiva v nekaterih državah je bil kritičen nemški minister za zdravje Jens Spahn, kanadske oblasti pa so sporočile, da je cepivo varno.

“Da, še naprej bi morali uporabljati cepivo AstraZenece ” je v Ženevi dejala tiskovna predstavnica WHO Margaret Harris in dodala, da ni nobenih indicev, zaradi katerih bi ga prenehali uporabljati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemški minister za zdravje Spahn, ki je bil kritičen do prekinitve uporabe AstraZenecinega cepiva v nekaterih državah, je dejal, da je njegova “korist … veliko večja od tveganja.” Po posvetovanjih s strokovnjaki pri Evropski agenciji za zdravila lahko samozavestno trdimo, da v povezavi s cepljenjem ni povečanja primerov krvnih strdkov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Spahn.

Da je cepivo varno, so danes sporočile tudi oblasti v Kanadi, kjer so prejšnji teden prejeli prvih 500.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki so jih izdelali v indijskem Serum Institute. Kanada naj bi do maja prejela še 1,5 milijona odmerkov tega cepiva.

“Vladna agencija za zdravje je seznanjena s poročili o neželenih dogodkih v Evropi po cepljenju s cepivom AstraZenece proti covidu-19 in radi bi prepričali Kanadčane, da so koristi cepiva še naprej večje od tveganja,” so sporočile kanadske zdravstvene oblasti. “Trenutno ni podatkov, da zapletom botruje to cepivo,” so dodali.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije